Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αγιασμός στα σχολεία... με εθνικιστικό δηλητήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγιασμός στα σχολεία... με εθνικιστικό δηλητήριο

Σε... «εθνικοπατριωτικό» κήρυγμα μετατράπηκε ο αγιασμός στα περισσότερα σχολεία της Φλώρινας, όπως καταγγέλλουν στην “Α” μέλη της τοπικής κοινωνίας. “Μάθε παιδί μου για τους θλιβερούς εμπόρους των εθνών” ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητου, στον καθιερωμένο αγιασμό των σχολείων.

Το κείμενο μάλιστα που διάβασαν οι ιερείς στα σχολεία (το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) ξεκινά με τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν εθνικιστικοί, ακροδεξιοί και παραθρησκευτικοί κύκλοι στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου του 2018 για να “διατρανώσουν και να φωνάξουν δυνατά ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι μία και ελληνική”. Παράλληλα καλούσε τους μαθητές να «κρατήσουν» την «ελεύθερη με πολλούς αγώνες Μακεδονία μας»:

«Εσείς, τα ευλογημένα παιδιά μας, είστε η γενιά που θα ιδήτε όλες τις βαριές αλλαγές, που σχεδιάζουν 'οι θλιβεροί έμποροι των εθνών'. Η βουή των αλλαγών άρχισε να ακούγεται. Μη φοβηθήτε. Μη συμβιβασθήτε. Μην υποταχθήτε. Μην πήτε μοιρολατρικά, δεν βαριέσαι, είμαι ένας. Πέστε όχι. Είμαστε πολλοί. Αντισταθήτε».

Κατάπτυστο μήνυμα

Το μήνυμα του μητροπολίτη προς τους μαθητές προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σέλτσα, ο οποίος ήταν παρών στον αγιασμό του 2ου Γενικού Λυκείου. Ο κ. Σέλτσας ζήτησε από τους ιερείς να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, ενώ την επόμενη μέρα, σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ωδείου της περιοχής, τοποθετήθηκε δημόσια για το περιστατικό ενώπιον του μητροπολίτη.

«Εκείνο που διαβάστηκε ήταν απαράδεκτο. Δεν χρειάζονται τα παιδιά μας τέτοια μισαλλοδοξία. Χρειάζονται λόγια αγάπης όπως λέει η θρησκεία μας, όπως η Ορθοδοξία πρέπει να προσφέρει» είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το μήνυμα του μητροπολίτη ξεπέρασε τα όρια.

Μιλώντας στην “Α” ο Κωνσταντίνος Σέλτσας στηλίτευσε το γεγονός πως, αντί η Μητρόπολη να μιλά για την πρόοδο των παιδιών και για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επέλεξε να αναγνωστεί ένα “κατάπτυστο”, όπως το χαρακτήρισε, κείμενο, ενώ ζητάει τη δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Θεόκλητου για το περιστατικό.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως το συγκεκριμένο κείμενο δημοσιεύθηκε “τροποποιημένο” σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες υπό τον τίτλο “με αναφορές στη Μακεδονία η εγκύκλιος του μητροπολίτη για το νέο σχολικό έτος”. Προς το τέλος του κειμένου οι μαθητές καλούνται να τραγουδούν στη διάρκεια της ζωής τους το "Μακεδονία ξακουστή":

“Κι αν έρθη μέρα και δοθή μαύρη εντολή να μην τραγουδιέται το τραγούδι 'Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα', τότε να το τραγουδάτε περισσότερο!”. Όμως, λείπει από το δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο κείμενο η φράση που ακολουθεί στο πρωτότυπο κείμενο: “...Όπως επί χούντας οι νέοι τραγουδούσαν τα αντιστασιακά τραγούδια που εξέφραζαν την ψυχή τους!”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL