Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ρίο Ντε Ζανέιρο για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοποριακή συνεργασία Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ρίο Ντε Ζανέιρο για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας

Η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση δύο Ελληνοβραζιλιάνικων Συμποσίων μεταξύ του Instituto de Letras της Βραζιλίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής των Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην Ήπειρο, ακολουθούν νέα σχέδια για κοινές ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις και δράσεις.

 Σε πρόσφατη συνάντησή της άλλωστε με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρίο κ. Fernanda de Lima, η επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθύντρια του Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη απηύθυνε πρόσκληση για την επόμενη ακαδημαϊκή δράση σε Βραζιλιάνους φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν το ελληνικό θερινό σχολείο ως υπότροφοι. Το θέμα μάλιστα με το οποίο θα καταπιαστεί το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα είναι «Η γλώσσα του ‘άλλου’. Η ηθική της ετερότητας».

Η συνεργασία με τον Τομέα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέιρο εμπλουτίζεται διαρκώς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Βραζιλία και ένας τόμος με κείμενα Ελλήνων ερευνητών, στο πλαίσιο του περιοδικού Το Ελληνικό Βλέμμα - Revista de Estudos Helenicos da UERJ, με προσκεκλημένη επιμελήτρια την κ. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα στη Βραζιλία

Το αφιέρωμα τιτλοφορήθηκε Estudos de Lingua Grega και μεταφέρει  στο αναγνωστικό κοινό της Βραζιλίας επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και τη διάδοσή της. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής ερευνητικής δουλειάς αλλά και θεωρητικών συνθέσεων, μέσα από τις γραφές όχι μόνον καταξιωμένων πανεπιστημιακών, αλλά και νέων ερευνητών και υποψηφίων διδακτόρων από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρα ελληνικών σπουδών. Το αφιέρωμα στην ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει άρθρα τα οποία εστιάζουν το κάθε ένα σε διαφορετικές όψεις της γλωσσικής συγχρονίας και διαχρονίας, με στόχο την αξιοποίηση των υπαρχόντων δεδομένων για την βελτίωση τόσο της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, όσο και της επικοινωνιακής ικανότητας των φυσικών ομιλητών της. Στον τόμο περιλαμβάνεται και μία σημαντικότατη ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αναφορικά με τον ρόλο και τη θέση των διαλέκτων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αρχαία ελληνικά στα τμήματα κλασικής φιλολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Βραζιλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική γλώσσα στη βραζιλιάνικη εκπαίδευση διδάσκεται στην αρχαία της μορφή στα τμήματα κλασικής φιλολογίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κίνηση επέκτασης της διδασκαλίας του ελληνικού πολιτισμού, σε σπουδαστές εντός και εκτός των πανεπιστημίων, οι οποίοι εκδηλώνουν την επιθυμία να παρακολουθήσουν ελεύθερα προγράμματα αρχαίων ελληνικών, νέων ελληνικών, ελληνικής μυθολογίας και αρχαιολογίας.

Ο Τομέας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ρίο, παράλληλα με το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα, διοργανώνει πολλαπλές εξωδιδακτικές δραστηριότητες, ώστε να δίνει ευκαιρίες στους φοιτητές να εμπλουτίσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να εμβαθύνουν την εμπειρία τους στον ελληνικό πολιτισμό.

Η διεθνής «συνομιλία» και αλληλεπίδραση των δύο Πανεπιστημίων συνεχίζεται όχι μόνον με συστηματικότητα, αλλά και πάθος. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τίτλος του 2ου Ελληνοβραζιλιάνικου Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι “Lingua grega, nossa paixao!” που στα ελληνικά μεταφράζεται «Ελληνική γλώσσα, το πάθος μας!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL