Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ένας ζωντανός οργανισμός στην εκπαιδευτική διαδικασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας ζωντανός οργανισμός στην εκπαιδευτική διαδικασία

“Διάβαζε για να ζήσεις” έλεγε ο Γκουστάβ Φλομπέρ. Κι αν τα βιβλία κάνουν τα μυαλά να ταξιδεύουν και να ανοίγουν σαν αλεξίπτωτα, οι βιβλιοθήκες στα σχολεία θα μπορούσαν να είναι για τα παιδιά το εφαλτήριο ενός ταξιδιού που δεν τελειώνει ποτέ. Με την ένταξη 913 δημοτικών σχολείων στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών από την επόμενη σχολική χρονιά, ενεργοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια ο Ν.1566/85 άρθρο 4, που ορίζει το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο σχολικές βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας.

Το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών αποτελεί μια τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συνδέει τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν στα σχολεία με τη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Πρόκειται για τις σχολικές βιβλιοθήκες που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στα σχολεία και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρονιά με πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών. Βασική επιδίωξη είναι να αποτελέσουν οι βιβλιοθήκες ζωντανό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να αποκτήσουν οι μαθητές θετική στάση απέναντι στο διάβασμα και να εξοικειωθούν με την ανάγνωση των βιβλίων.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για τα Δημοτικά έρχεται επί της ουσίας να συμπληρώσει ένα έλλειμμα δεκαετιών που διασφαλίζει τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών και τις εντάσσει σε ένα ευρύτερο δίκτυο γνώσης και πληροφορίας χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο.

Ανοιχτό δίκτυο

Δυνατότητα συμμετοχής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών έχει κάθε σχολική μονάδα που διαθέτει έναν αυτόνομο χώρο με ικανό αριθμό βιβλίων. Αναμένεται δε να δοθούν επιπλέον κίνητρα προκειμένου να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες και σε άλλα σχολεία της χώρας. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, πάντως, δεν προβλέπεται η πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων, αλλά υπεύθυνος των βιβλιοθηκών ορίζεται εκπαιδευτικός έπειτα από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Η σχολική βιβλιοθήκη θα μπορεί να λειτουργεί για τρεις ώρες την εβδομάδα, με τις ώρες αυτές να χρεώνονται ως διδακτικές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν εφαρμοστικές εγκύκλιοι στα σχολεία που θα ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών, ενώ θα προτείνονται τρόποι ενίσχυσης και επέκτασης του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL