Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς (πρώην ΤΕΙ Λαμίας) μετά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ των πρυτανικών αρχών όλων των ιδρυμάτων και του υπουργείου Παιδείας. Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αποτελείται συνολικά από οκτώ σχολές με 34 τμήματα, ενώ θα περιλαμβάνει διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο συγκροτούνται νέες ερευνητικές υποδομές και ινστιτούτα, ενώ εντάσσονται και υφιστάμενες ερευνητικές δομές από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται ουσιαστικά τρεις νέες και 16 νέα τμήματα. Θα περιλαμβάνει τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, την Πολυτεχνική Σχολή και τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα τον Βόλο, τις σχολές Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Σχολή Τεχνολογίας στη Λάρισα, τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας στα Τρίκαλα και τη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία. Τα τμήματα θα είναι συνολικά 14 στο Βόλο, εννέα στη Λάρισα, τέσσερα στην Καρδίτσα, δύο στα Τρίκαλα και πέντε στη Λαμία (βλ. πίνακα).

Ερευνητικές υποδομές

1. Από το 2019 τίθεται σε λειτουργία το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «Ιάσων». Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι η προαγωγή της έρευνας και η άμεση σύνδεσή της με το παραγωγικό σύστημα της περιφέρειας. Θα διαθέτει έξι ινστιτούτα, τα οποία θα αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του νέου πανεπιστημίου.

2. Σε βάθος τριετίας ιδρύεται το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου στη Λάρισα. Θα αποτελεί επί της ουσίας ένα καινοτόμο τεχνολογικά Ογκολογικό Κέντρο για την έρευνα και μελέτη του καρκίνου τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

3. Ιδρύεται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στη Λάρισα. Πρόκειται για Πάρκο όπου νέες αγροτικές επιχειρήσεις θα εισάγονται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα spin-off εταιρειών για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον αγροτικό χώρο.

4. Δημιουργείται παράρτημα αγγλόφωνων προγραμμάτων στους Δελφούς και στην Άμφισσα τα οποία θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές με αντικείμενο την Αρχαία, Μέση και Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες, το Θέατρο και τον Πολιτισμό. Τα προγράμματα θα διεξάγονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού και συνδυάζονται με επισκέψεις στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.

5. Με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αποκατάστασης, ιδρύεται στη Λαμία το Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης και Ευεξίας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.

6. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20 δημιουργείται το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν διετή προγράμματα εκπαίδευσης σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ με το απολυτήριό τους και χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις.

Η πρόταση του ΕΚΠΑ για το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας

Την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Συγκροτήματος Ευρίπου του ΕΚΠΑ στην περιοχή Εύβοιας - Βοιωτίας περιλαμβάνει η πρόταση του ιδρύματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά προτείνεται η ίδρυση Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας και των Τμημάτων Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών, Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία μιας “Τεχνόπολης” στην περιοχή, όπου σε συνεργασία με τους τοπικούς και ερευνητικούς φορείς θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της τέχνης και του πολιτισμού. Άμεσα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρυτανία και τη Βοιωτία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL