Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Επίσκεψη Γαβρόγλου στα Ψαχνά Ευβοίας / Έρχονται νέες ενοποιήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Γαβρόγλου στα Ψαχνά Ευβοίας / Έρχονται νέες ενοποιήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ριζική αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τις ενοποιήσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μετά την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής αλλά και το σχέδιο νόμου που προβλέπει τις συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αυτή τη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (που αφορά την προσάρτηση μόνο του πρώην ΤΕΙ Λαμίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας θα ενσωματωθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε χθες το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά Εύβοιας συνοδευόμενος από τον Αντιπρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλο. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, το σχετικό πόρισμα για τις συνέργειες είναι έτοιμο, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Την ίδια ώρα, αναμένεται το πράσινο φως από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου το σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων να εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως το τέλος του Ιουλίου.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τέσσερις σχολές. Στην πόλη της Άρτας ιδρύονται α) η Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, β) η Σχολή Γεωπονίας και γ) η Σχολή Μουσικών Σπουδών και στα Ιωάννινα ιδρύεται η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Ιδρύονται ακόμη τα εξής τμήματα: στα Ιωάννινα τα Τμήματα Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Τμήμα Ψυχολογίας και Μηχανολόγων Μηχανικών. Στην Άρτα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Στην Πρέβεζα ιδρύεται το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύεται η Σχολή Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Κέρκυρα. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία των εξής τμημάτων: Τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι, Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι, Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα, Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα.

Αλλαγές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Νέες διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας. Οι παλιότερες ρυθμίσεις τροποποιούνται κυρίως λόγω του νέου νόμου για τις δομές εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν:

* Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας.

* Τις εφημερίες των εκπαιδευτικών, από τις οποίες αφαιρείται η επιτήρηση των μαθητών στη σίτιση στο ολοήμερο.

* Την αύξηση του επιδόματος στους προϊσταμένους εκπαιδευτικών θεμάτων, καθώς αυξάνονται οι αρμοδιότητές τους.

* Την αλλαγή του ποσοστού των συμμετεχόντων μαθητών για τις διδακτικές επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται, μόνο με την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν σ’ αυτή τα 2/3 των μαθητών κάθε τμήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL