Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Μας κλείνουν!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μας κλείνουν!

Με εισήγηση του νέου διευθυντή της “Αυγής” και απόφαση του Δ.Σ της εφημερίδας μας ανακοινώθηκε ότι αυτό το ένθετο κλείνει και κατά παραχώρηση μας δόθηκε η δυνατότητα ακόμη ενός τεύχους τον… Ιούλιο!

Ο λόγος της απόφασης, όπως μας ανακοινώθηκε, αφορά μια στενά οικονομίστικη αντίληψη εξοικονόμησης… 10.000 ευρώ τον χρόνο, Τόσο κοστίζει το χαρτί και τα τυπογραφικά του ένθετου. Το τι κοστίζει πολιτικά και ευρύτερα πολιτισμικά αυτή η ενέργεια για τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς προφανώς δεν μπορεί να αποτιμηθεί με… οικονομικά κριτήρια!

Θέλουμε να ελπίζουμε όμως πως οφείλουν να το αναλογιστούν και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και μάλιστα σε μια περίοδο που, όπως τονίζαμε στο άρθρο της Σύνταξης του προηγούμενου τεύχους, οι τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, με την πιο πλατιά σημασία των εννοιών αυτών, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον χώρο μας μέσα από τα οποία μπορεί να αρθρωθεί η προοπτική μιας αριστερής ηγεμονίας! Σε μια ιστορική ώρα που βγαίνουμε από τη μνημονιακή επιτροπεία και μας δίνονται δυνατότητες διεύρυνσης των κοινωνικών και πολιτισμικών μας προταγμάτων ευρύτερα των κοινωνικών δημόσιων αγαθών, μέσα από έναν οδικό χάρτη περιφερειακής και συνολικής ανάπτυξης με οικολογική ευαισθησία και των πρωτοβουλιών δημιουργίας Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Μια που, όπως τόνισε και ο σ. πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, «η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον του τόπου».

Σε αυτή την επένδυση εδώ και 14 χρόνια αφιερώσαμε εθελοντικά και αδιάλειπτα όλες μας τις ενέργειες, που υπερβαίνουν στενά τη συμβολή μας στην κυκλοφορία της εφημερίδας. Αρκεί να θυμίσουμε ότι 500 τεύχη του ένθετου μετά τις επιστροφές της κυριακάτικης έκδοσης τα μοιράζουμε σε συναδέλφους σχολικών μονάδων, ότι διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με άτομα που δεν ανήκουν στενά στον δικό μας χώρο, ούτε με την κυκλοφορούσα έννοια χαρακτηρίζονται ως “επώνυμα”, αλλά αποτελούν εργάτες του πνεύματος, που μοχθούν και ονειρεύονται μέσα στην αίθουσα, στο ερευνητικό τους κέντρο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για μια κριτική σε καθημερινή βάση προσέγγιση της χαράς, της γνώσης και της ερευνητικής προσπάθειας. Άλλωστε, και στη Συντακτική μας Ομάδα μετέχουν τέτοιου είδους άτομα. Παράλληλα, το εύρος των θεματικών μας αφιερωμάτων, όπως αυτού του τεύχους για τον δημόσιο χώρο και την Εκπαίδευση -που θα συνεχιστεί λόγω μεγάλης προσφοράς συμβολών και στο επόμενο τελευταίο (;) μας τεύχος- γίνονται αντικείμενα ευρύτερων προβληματισμών, ενώ αρκετά από αυτά είναι απόρροια Ερασμιακών Προγραμμάτων και διακινούνται σε συναδέλφους των χωρών που συμμετέχουν σε αυτά. Παράλληλα, ως μέλη της Σύνταξης μετέχουμε σε δημόσιες εκδηλώσεις, συζητήσεις και συνέδρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εναλλακτικών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και ένταξης των προσφυγόπουλων στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, τομέα στον οποίο δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα με συνεχή αφιερώματα, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εκδώσαμε σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ειδικό τόμο με τη δράση των βουλευτών μας στον τομέα μας με τίτλο «Εκπαίδευση για λίγους: Η μαύρη βίβλος της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής», μοναδικό εξειδικευμένο προεκλογικό έντυπο του κόμματος.

Επίσης, με την ευκαιρία τις δεκάχρονης παρουσίας μας οργανώσαμε αφιέρωμα στην παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη -στο έργο της οποίας οφείλεται και ο τίτλος τούτου του μηνιαίου ένθετου-, με προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της στον κινηματογράφο Αλκυονίς και ειδική εκδήλωση στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής που είχε ιδρύσει στην Καισαριανή, παρά τις αντιδράσεις του δήμαρχου της πόλης που προέρχεται από το ΚΚΕ. Γι’ αυτή την εκδήλωση πήραμε για μοναδική φορά ενίσχυση από την εφημερίδα το ποσό των… 200 ευρώ.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις και τoν πλούτο της ύλης του ένθετου, προβάλλαμε προφανώς τις επεξεργασίες του χώρου, όπως και το σημαντικό κυβερνητικό έργο που συντελείται στον τομέα που υπηρετούμε -παράδειγμα το άρθρο σ’ αυτό το τεύχος για την επιτυχία των Θεματικών Εβδομάδων- χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά πάντα με εποικοδομητική πολλές φορές και αυστηρή κριτική, σύμφωνη όμως πάντα με τις θέσεις και τις οραματικές αρχές της Αριστεράς, χωρίς να παραγνωρίζουμε υπαρκτούς συσχετισμούς δυνάμεων ή αποσιωπώντας αντίθετες απόψεις. Γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται ευρύτερα, καθιερώνοντας αυτό το μοναδικό ειδικό ένθετο για θέματα Παιδείας και Έρευνας του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου σε σημείο αναφοράς φίλων και αντιπάλων.

Τη σημαντική πολιτικά και πολιτισμικά συνέχιση της συμβολής μας στο παιδαγωγικό και ερευνητικό γίγνεσθαι, και μάλιστα σε μια ιστορική συγκυρία που τα αξιακά στοιχεία ενός ανοιχτού κριτικού ουδετερόθρησκου, χωρίς εθνικιστικούς, ανιστόρητους κρωγμούς και επιλεκτικές αποσιωπήσεις εκπαιδευτικού συστήματος οφείλουν να καλλιεργηθούν και να εμπεδωθούν στους νέους συμπολίτες μας, όπως και στις σκέψεις μας για αναβάθμιση της ύλης και της αισθητικής της έκδοσης τις οποίες επεξεργαζόμαστε, ζητήσαμε να αναλύσουμε στο Δ.Σ. της εφημερίδας και προσμένουμε ακόμη την πρόσκληση για αυτή τη συνάντηση.

Οφείλουμε, τέλος, να θυμίσουμε ότι στα διάφορα κατά καιρούς προβαλλόμενα σχέδια… αναδιάρθρωσης της εφημερίδας υπήρχε το τελευταίο διάστημα και η πρόταση κλεισίματος του “Παιδεία και Κοινωνία”, πρόταση βέβαια που δεν έγινε κατορθωτή λόγω των αντιδράσεων που προκαλούσε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εκείνο που δεν περιμέναμε όμως είναι να την εγκολπωθεί η νέα διεύθυνση της εφημερίδας και μάλιστα χωρίς να μας καλέσει καν να τα συζητήσουμε .

«…Να τα συλλαβίσουμε μαζί

Να τα μετρήσουμε ένα-ένα

Με τα μάτια ψηλά στον ουρανό σαν προσευχή

Το δικό μας το δάσος δεν το κρύβει ο ουρανός

Δεν περνούν από δω ξυλοκόποι»

Μανώλης Αναγνωστάκης, “Ουρανός”

ΆΛΚΗΣ ΡHΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL