Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος» / Ιδιωτική εταιρεία "αξιολογεί" επί πληρωμή δημόσια και ιδιωτικά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος» / Ιδιωτική εταιρεία "αξιολογεί" επί πληρωμή δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Προβληματισμό και ερωτήματα δημιουργεί η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Αλ. Δελμούζος», σύμφωνα με την οποία δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πληρώνουν... για να αξιολογηθούν από την επιτροπή βραβείων Education Leaders Awards. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ιδιωτικής αξιολόγησης “βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών” με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα της επιτροπής, στα βραβεία μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα “όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικά σχολεία, φροντιστήρια, καθώς και άλλοι φορείς με εκπαιδευτική δραστηριότητα ή φορείς που ενισχύουν την εκπαίδευση, που έχουν να παρουσιάσουν βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση και τις παρελκόμενες υπηρεσίες”.

Το κόστος υποψηφιότητας ανέρχεται στα 250 ευρώ + 24% ΦΠΑ, ενώ για κάθε επιπλέον υποψηφιότητα το κόστος διαμορφώνεται στα 200 ευρώ + 24% ΦΠΑ -χωρίς να λείπουν τα... πακέτα προσφορών και εκπτώσεων.

“Ποιος καταβάλλει την οικονομική συμμετοχή των δημόσιων σχολείων και με ποιο δικαίωμα κατατίθενται εργασίες μαθητών σε μια ιδιωτική εταιρεία” διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος «Αλ. Δελμούζος». Ζητά παράλληλα από το υπ. Παιδείας να απαντήσει αν μια τέτοιου είδους πρακτική είναι εγκεκριμένη και να διερευνήσει όχι μόνο την προέλευση των χρημάτων που καταβάλλουν τα δημόσια σχολεία στην ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης, αλλά και τη νομιμότητα συμμετοχής τους σε μια τέτοια διαδικασία.

Μ. Κουρουτός (ΟΙΕΛΕ): Στημένο πανηγύρι

Για στημένο πανηγύρι συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και διαφημιστικό σποτ ιδιωτικών πρωτοβουλιών έκανε λόγο μιλώντας στην "Αυγή" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Μιχάλης Κουρουτός. Επισήμανε δε τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στη χώρα μας με αιχμή την καθιέρωση μιας διαδικασίας αξιολόγησης από ιδιώτες στα δημόσια σχολεία προς όφελος της αγοράς. Σε δημόσια επιστολή του προς τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“To Education Leaders Awards είναι μια διοργάνωση - έκφραση του συγκεκριμένου μετώπου. Διόλου τυχαία, της φετινής επιτροπής 'αξιολόγησης' προΐσταται ο ιδεολογικός καθοδηγητής της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η πρώην υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που έχουν ισχυρό όφελος από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, στις επιτροπές της διοργάνωσης των τελευταίων χρόνων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ (της ομοσπονδίας των φροντιστηριαρχών που κατηγορείται για το σκάνδαλο του διαγωνισμού για τις υποτροφίες και που μέλη της ιδρύουν τα παράνομα κέντρα μελέτης), ο πρόεδρος του συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (που ζητάει την πλήρη άρση της εποπτείας της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και την εισαγωγή θεσμών, όπως είναι τα vouchers) και εκπρόσωπος της Ένωσης των Ελληνικών Κολλεγίων (που συστηματικά εργάζονται για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος και την άλωση του πανεπιστημιακού χώρου από τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς).

Δυστυχώς, κι αυτό είναι το ακόμη πιο επικίνδυνο, πέρσι συμμετείχε στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Β. Δαγδιλέλης, διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας στη θέση αυτή (θέλω να πιστεύω εν αγνοία των πολιτικών του προϊσταμένων). (...) Ωστόσο οφείλω να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα (τα ονόματα των φορέων είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) 'βραβευμένων':

* Ιδιωτικό ΙΕΚ που μήνυσε (!) τον ελεγκτικό φορέα της Πολιτείας (ΕΟΠΠΕΠ) επειδή δεν έλαβε θέση υπέρ του (!!) σε έναν ανελέητο ενδοεπιχειρησιακό πόλεμο.

* Κολέγιο που πολλάκις έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρότατες κτηριολογικές και άλλες παρανομίες.

* Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που δύο φορές έχει αλλάξει όνομα για να ξεγελάσει την Πολιτεία και να μηδενίσει τα χρέη του και που έχει τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες με αποτέλεσμα η άδεια λειτουργίας του να είναι στον αέρα.

* Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο του οποίου η ιδιοκτήτρια οικογένεια είχε πλημμυρίσει την αγορά με παράνομους τίτλους (με παλαιότερα νυχτερινά ιδιωτικά σχολεία) και το οποίο έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά για βαρύτατες παραβιάσεις της εργατικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας (παραποίηση ωρολόγιου προγράμματος, αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων)".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL