Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Προχωρά η ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προχωρά η ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ο Υπουργός Παιδείας με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρύσα Βαϊνανίδη

Ένα βήμα πιο κοντά στη συγκρότηση του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης αποτελεί η ολοκλήρωση του σχεδίου για την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννη Δραγώνα.

“Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τώρα πια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα έχει παρουσία σε όλα τα νησιά του Ιονίου” ήταν το μήνυμα του Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι το σχέδιο νόμου συγκροτήθηκε με κριτήρια την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα, τη διεπιστημονικότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης των δύο ιδρυμάτων με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφού λάβει την τελική έγκριση της συγκλήτου και της διοικούσας επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα, το σχέδιο θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση προκειμένου να κατατεθούν βελτιωτικές προτάσεις πριν να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να αλλάξει, πάντως, η αρχιτεκτονική του.

Ιδρύονται δύο νέες σχολές με τέσσερα νέα τμήματα και δύο νέα τμήματα σε υπάρχουσες σχολές

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει δύο νέες σχολές: α) τη Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο και β) τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κέρκυρα. Η Σχολή Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στο Αργοστόλι. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών θα περιλαμβάνει το νέο Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα και το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα, το οποίο θα αφορά τους τομείς της Παράκτιας Ανάπτυξης και Οικονομίας και Περιφερειακής Διακυβέρνησης και Νησιωτικότητας. Παράλληλα, στη ήδη υπάρχουσα σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του πανεπιστημίου εντάσσεται το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, ενώ στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών δημιουργείται ένα τρίτο τμήμα, αυτό της Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι, με στόχο την ενίσχυση και αξιοποίηση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης των Ιονίων Νήσων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα εισαχθούν οι νέοι φοιτητές

Τα τμήματα του νέου Ιονίου Πανεπιστημίου θα πάρουν τους πρώτους φοιτητές τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι σπουδαστές των τμημάτων ΤΕΙ, αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν και πριν ορκιστούν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αντίστοιχα τμήματα του πανεπιστημίου. Το ίδιο θα ισχύσει για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την ενίσχυση -και των νέων και των παλιών τμημάτων- με επιπρόσθετο διδακτικό προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τμήματος.

"Στόχος μας ένα δυναμικό πανεπιστήμιο"

Για τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη δυτική Ευρώπη αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Αδριατικής και της Μεσογείου μίλησε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλης Χρυσικόπουλος.

Στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης και της στρατηγικής για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη, έδωσε έμφαση στα κριτήρια της ακαδημαικότητας και της τοπικότητας για τη συγκρότηση του πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη συμβολή και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών ώστε το νέο όδρυμα να “παίξει ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη” και να μην είναι “μόνο ένα πανεπιστήμιο που θα έχει περισσότερους φοιτητές”. Τη στήριξή του στο εν λόγω εγχείρημα εξέφρασε, από τη μεριά του, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης Δραγώνας, καθώς, όπως είπε, “πιστεύουμε ότι είναι καλό για την περιφέρεια, για την παιδεία και για τη χώρα μας».

Επίσκεψη Γαβρόγλου σε Πρέβεζα και Λευκάδα

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις κτηριακές υποδομές κάλεσε από τη Λευκάδα ο υπουργός Παιδείας την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τον δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Δρακονταειδή και τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμβολή των τοπικών αρχών στη συγκρότηση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Με αφορμή την ίδρυση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στη Λευκάδα, ο δήμαρχος του νησιού ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει για τη λειτουργία του το κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Νεότητας του Δήμου. Όπως διευκρίνισε, ήδη έχουν συμφωνηθεί να δοθούν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου ώστε τον Σεπτέμβριο του 2019 να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές, ενώ το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί πρόταση προς το υπουργείο για το κτήριο που θα στεγάσει το Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος.

Με φόντο την κατάθεση τις επόμενες ημέρες του νομοσχεδίου που προβλέπει την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Κώστας Γαβρόγλου επισκέφθηκε και την Πρέβεζα, όπου παρέστη στην τελετή αναγόρευσης του υπουργού Οικονομικών και καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL