Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Με βάση το πνεύμα του νομοσχεδίου / Τις προτάσεις των κομμάτων για τις μετεγγραφές φοιτητών περιμένει το υπ. Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με βάση το πνεύμα του νομοσχεδίου / Τις προτάσεις των κομμάτων για τις μετεγγραφές φοιτητών περιμένει το υπ. Παιδείας

Πρόταση για ευρεία συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ώστε να συνταχθεί ένας νόμος για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετεγγραφών φοιτητών έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατά την τοποθέτησή του στη β' ανάγνωση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο Κ. Γαβρόγλου πρότεινε μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις γραπτές προτάσεις τους για τις μετεγγραφές και με βάση αυτές τις προτάσεις να ξεκινήσει συζήτηση που να καταλήξει σε ένα ευρύτερα αποδεκτό νομοσχέδιο το οποίο να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό.

Σχετικά με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη» για την κατάσταση των ΤΕΙ, τα οποία ήταν επί χρόνια «παραπεταμένα» και κατάφεραν να μην φτάσουν σε αδιέξοδο μόνο χάρη στις προσπάθειες των εργαζόμενων. Ο Κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πολιτική συλλήβδην πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ» αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια «σύνθετη πολιτική αναβάθμισης» των ΤΕΙ.

Ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης από την μεριά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που εισάγονται στα πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει πρόβλεψη ώστε ειδικά για φέτος κι ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο αριθμός των εισακτέων να είναι υψηλότερος από το 5% που προβλέπεται γενικά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Αντιπαράθεση για τον Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου

Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου είχε αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη για διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών είναι ισότιµοι µε τους τίτλους σπουδών των Ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ «χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Ο Ν. Φίλης προειδοποίησε ότι μέσω της διάταξης «δημιουργείται κερκόπορτα για την ίδρυση βιομηχανίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας», κάτι που αντίκειται στο σύνταγμα. Ο Κ. Γαβρόγλου επικαλέστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη για ισοτιμία δεν αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το σύνταγμα» και επισήμανε ότι η διάταξη αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου που διοικείται από τον Σπ. Φλογαΐτη και ««έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τον Τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως πανεπιστήμιο». Ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι πρόσφατα η αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων του Οργανισμού είχε υπαχθεί στον ΔΟΑΤΑΠ κι αναρωτήθηκε «πώς υπάρχει τέτοια ευκολία στην αλλαγή διατάξεων; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, κάποιο παρασκήνιο;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL