Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ / "Το πανεπιστήμιο θα συνδεθεί με τη ζωή της δυτικής Αττικής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ / "Το πανεπιστήμιο θα συνδεθεί με τη ζωή της δυτικής Αττικής"

Την αμέριστη υποστήριξή τους στο πρωτοποριακό εγχείρημα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο υπουργός ανέπτυξε όλες τις πτυχές που αφορούν το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους δήμους, καθώς στόχος είναι η σύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγή σε κάθε δήμο. Επισήμανε δε ότι περιμένει από τον κάθε δήμο ξεχωριστά συγκεκριμένες προτάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των γνωστικών αντικειμένων στα διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με αρκετούς από τους δημάρχους της δυτικής Αττικής. Αναλύσαμε το εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής και υπήρξε μία ομόφωνη αποδοχή του ίδιου του εγχειρήματος και μάλιστα μία ενθουσιώδης αποδοχή, η οποία δεν έμεινε στα λόγια, αλλά κάθε δήμος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει εκτάσεις, κτήρια κ.λπ.» δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση.

Νέα προγράμματα σπουδών

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε, «είναι ένα πανεπιστήμιο που δεν είναι απλά η συνένωση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα πανεπιστήμιο που θα δημιουργήσει νέες δομές και κυρίως είναι ένα πανεπιστήμιο που θα συνδεθεί πάρα πολύ με τη ζωή της δυτικής Αττικής. Με αυτή την έννοια, οι δεσμεύεις των δημάρχων έχουν όχι μόνο μία συμβολική αξία, αλλά και μία υλική δέσμευση ακριβώς επειδή και οι δήμαρχοι μ' αυτόν τον τρόπο λένε 'και εμείς θέλουμε το πανεπιστήμιο να παίξει αυτόν τον ρόλο'».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στο πανεπιστήμιο, τα οποία θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα φοιτούν κατ’ αρχήν παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Θα μπορούν πολλά από τα προγράμματα αυτά να γίνονται σε διάφορους δήμους της δυτικής Αττικής, τη στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι δήμοι το ζητάνε, και υπάρχουν ανάγκες, και έχουν αυτή τη συγκινητική -θα έλεγα- διάθεση να προσφέρουν κτήρια και οικόπεδα».

"Στηρίζουμε την απόφαση με υποδομές"

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι δήμαρχοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στη υλοποίηση του νέου εγχειρήματος, τόσο σε σχέση με τη σύνδεση του νέου πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγική διαδικασία, όσο και συνεισφέροντας στις υποδομές του.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προτάσεων, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 220 στρεμμάτων δίπλα στην Αττική Οδό, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης θέτει στη διάθεση του νέου πανεπιστημίου ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του Περιστερίου, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού Νίκος Σαράντης αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης χώρων στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας προσφέρει τη δυνατότητα απογευματινής χρήσης των χώρων της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Μεγαρέων Λένα Ρήγα πρότεινε να διατεθεί χώρος στο υπερσύγχρονο κτήριο του Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 και η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Μαρία Φιλιππή πρότεινε την αξιοποίηση αριθμού βιομηχανικών ακινήτων στην Ελευσίνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Γ. Καπλάνης (Αγ. Βαρβάρας), Ν. Ζενέτος (Ιλίου) και Ευ. Σίμος (Πετρούπολης). Επιπλέον οι Α. Χούπης, γ.γ. Δήμου Ασπροπύργου, Ι. Τσίγκος, αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, και εκπρόσωπος του Δήμου Δ. Μάνδρας - Ειδυλλίας. Παρόντες ήταν και οι πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά Μαρία Βενετίκου και Λάζαρος Βρυζίδης οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους επιβεβαίωσαν την πρόθεση του νέου πανεπιστημίου να ανοιχτεί στις τοπικές κοινωνίες και να μην περιοριστεί στην ακαδημαϊκή ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL