Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αύξηση των θέσεων στα πανεπιστήμια για αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Eurokinissi

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυξάνεται από 1% σε 5% το ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω πανελλαδικών

Δύο νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ενδυνάμωση και στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης περιέχονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυξάνεται από 1% σε 5% το ειδικό ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το ποσοστό αυτό είναι επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα αντίστοιχα με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν και σε τμήματα τα οποία είναι κοινά για τους αποφοίτους όλων των τομέων.

Επιπλέον, ιδρύονται στα ΑΕΙ τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ.), στα οποία θα οργανώνονται διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Τα ΚΕΕ θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και η φοίτηση θα είναι δωρεάν.

Το ΥΠΕΠΘ, σημειώνει ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με την ολοκλήρωση των σπουδών τους έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:

- Να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας με βάση το πτυχίο της ειδικότητας επιπέδου 4.

- Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στα Τ.Ε.Ι. με ειδικό ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20% και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 5%.

- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα οργανώσουν τα ΑΕΙ.

- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

Δείτε όλα τα σχόλια