Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Οξύτονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οξύτονα

Εκ της αυθορμήτου εκείνης φιλανθρωπίας...

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ, όχι όμως και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και το θλιβερό είναι να βλέπεις ανθρώπους που υποτίθεται ότι έχουν ταχθεί στη ζωή τους να υπηρετούν αυτό το πνεύμα, της αγάπης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, να κηρύσσουν σε όλους τους τόνους την προκατάληψη, το μίσος και τον ρατσισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος. «Ρίψτε μια ματιά στα κρατικά νοσοκομεία» σημειώνει. Δεν έχουν ούτε γάζες για τους Έλληνες νοσηλευομένους! Ενώ την ίδια ώρα οι μετανάστες έχουν απόλυτη προτεραιότητα στις νοσηλευτικές παροχές! Οι Έλληνες πολίτες πεινούν και υποφέρουν» καταλήγει στο ρατσιστικό του κήρυγμα διαστρέφοντας ανάμεσα στα άλλα και την πραγματικότητα.

Αλήθεια, κατά τον εκκλησιαστικό άρχοντα, πρέπει να διαχωρίζονται οι άνθρωποι, να κατατάσσονται σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και ανάλογα να ικανοποιούνται τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά τους; Σε ποιο σημείο των γραφών το είδε άραγε αυτό; Έτσι αντιλαμβάνεται το πνεύμα των Χριστουγέννων; Ας διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα του Παπαδιαμάντη από τον «Χριστό στο Κάστρο», για να δει πώς αντέδρασαν απλοί νησιώτες όταν αντιλήφθηκαν συνανθρώπους τους να κινδυνεύουν στην τρικυμισμένη θάλασσα.

«Οι άξεστοι εκείνοι άνθρωποι, εκ της αυθορμήτου εκείνης φιλανθρωπίας, ήτις είναι οιονεί φυσική ορμή, ως συμπάθεια της σαρκός προς την σάρκα, και είναι το πρώτον και τελευταίον αίσθημα το συγκινούν την καρδίαν, μετά την πρώτην έκπληξιν, και πριν προφθάσασα πνεύση η παγερά πνοή της φιλαυτίας και αδιαφορίας, οι άνθρωποι, λέγω, εκείνοι έλαβον τους δαυλούς των και έτρεξαν έξω της πύλης και της γέφυρας, και ήρχισαν να τρέχωσι τον κατήφορον».

Ομάδα Εργασίας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Η πρώτη συνάντηση ομάδας εργασίας με θέμα τις αναγκαίες βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί από το ΙΕΠ για το θέμα αυτό, στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και εκπαιδευτικοί ή οι ειδικοί επιστήμονες που μετά από σχετική πρόσκληση του ΙΕΠ εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας.

Θέματα που θα απασχολήσουν την ομάδα είναι, μεταξύ άλλων, το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής, η επεξεργασία διαπιστωτικών και κατατακτήριων τεστ για την ένταξη των προσφυγόπουλων σε αντίστοιχες τάξεις και η εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για κάθε τάξη.

Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΙΕΠ, ο θεσμός των Τάξεων Υποδοχής έχει κεντρική θέση στην εκπαιδευτική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πολιτείας να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των προσφυγόπουλων, που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού.

Εκφράστηκε, επίσης, η ικανοποίηση της Επιτροπής για το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων που υπηρετούν την εκπαίδευση από διαφορετικές θέσεις ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και διάθεση συνεργασίας, δικαιώνοντας την πρωτοβουλία του ΙΕΠ να εμπιστευθεί εκπαιδευτικούς που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία στον θεσμό των Τάξεων Υποδοχής. Οι ομάδες εργασίας, στις οποίες μετέχουν εθελοντικά και αμισθί έμπειροι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, συντονίζονται από στελέχη του ΙΕΠ και υποστηρίζονται τεχνικά από τις υποδομές του.

Μεσαίωνας και ΠΕΚ

Ακούγοντας ΠΕΚ η σκέψη των περισσότερων εκπαιδευτικών πάει στα γνωστά Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) είναι η επιβίωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της πάλαι ποτέ κραταιάς ΠΑΣΚ, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και δικαιολογημένα δεν τη γνωρίζουν, έτσι που φρόντισε να κρυφτεί πίσω από μετονομασίες, μεταλλάξεις και μεταμφιέσεις, μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ υπό το βάρος πλήθους σκανδάλων και καθολικού διασυρμού.

Δεν κράτησε πολύ όμως η αιδήμων σιωπή και, απ’ ό,τι φαίνεται, επιχειρεί να επανέλθει με περισσό θράσος στο προσκήνιο θεωρώντας ότι το ακροατήριό της διακατέχεται από αμνησία. Μιλάει λοιπόν σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το καταστροφικό έργο της ταπείνωσης των εκπαιδευτικών, για νέα αντιεκπαιδευτικά και εξοντωτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας, για αποδόμηση της γενικής εκπαίδευσης και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Και καθώς τα περισσότερα από όσα «καταγγέλλει» δεν είναι παρά εικασίες και μελλοντολογίες, κοινώς λόγια του αέρα, βρίσκει καταφύγιο στο ζήτημα του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. «Συμφωνήθηκαν και υπογράφτηκαν», υποστηρίζει, «εξοντωτικά μέτρα κατά των εκπαιδευτικών μεταξύ τρόικας και ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη διαμόρφωση ενός πρωτόγνωρου εργασιακού ωραρίου».

Δηλαδή, εξοντωτικό μέτρο είναι, για την ΠΕΚ, η εφαρμογή του άρθρου για παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο που οι προκάτοχοί της υποστήριξαν και προώθησαν το 1985 και όχι οι πολλαπλά εξοντωτικές αυξήσεις στο διδακτικό ωράριο που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φόρτωσαν στην πλάτη των εκπαιδευτικών ή οι αναιτιολόγητες απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών το 2013. Καλεί τους συναδέλφους της η ΠΕΚ να μην δεχτούν το καθεστώς της πλήρους υποταγής σε νόρμες Μεσαίωνα. Και δεν βλέπει τον Μεσαίωνα που ίδια κουβαλάει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Με άλλα λόγια, για να παραφράσουμε τον ψαλμωδό, «Μεσαίωνας Μεσαίωνα επικαλείται».

Συμβολική και ουσιαστική βράβευση

Για 15η χρονιά συνεχίστηκε και εφέτος η αξιόλογη πρωτοβουλία του Ομίλου Eurobank να βραβεύσει τους αριστούχους αποφοίτους λυκείων από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Η μεγάλη στιγμή για την Παιδεία». Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, εκτός από τους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες, βραβεύονται και τα 13 λύκεια από τα οποία προέρχονταν οι μαθητές και μαθήτριες με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε κάθε περιοχή.

Ο γεν. γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσ. Παπαγεωργίου σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο όμιλος «δεν αναζήτησε τον ένα και μοναδικό νικητή μέσα από μια διαδικασία ανταγωνισμού, αλλά μοίρασε δίκαια αυτό που μπορούσε να μοιράσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους επιτυχόντες». Από τη δική μας πλευρά τονίζουμε ότι μπορεί να γίνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης με λίγη καλή διάθεση.

Τι εννοούμε; Είναι σαφές ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες οικονομικές ανάγκες. Θα μπορούσε λοιπόν η βράβευση να έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα για όσα παιδιά ζουν σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα και να έχει τον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης κυρίως για εκείνα που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Εισάγοντας και τα κοινωνικά κριτήρια ο όμιλος θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο την πλευρά εκείνων που πραγματικά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες χωρίς να αγνοεί κανένα.

Αυτονομία, αξιολόγηση, αριστεία.

Είναι η αγία τριάς των αρχών που προβάλλει για την Παιδεία η Νέα Δημοκρατία («Άποψη», 9-12).

Με αυτά τα τρία Άλφα, άντε να αμφισβητήσεις ποιότητα και υπεροχή.

Γεύμα αγάπης για τους άπορους πολίτες του Βόλου που σιτίζονται στο «Δος ημίν σήμερον».

Το προετοίμασαν οι «Μάγειροι Χωρίς Σύνορα».

Μια αγαστή και σεμνή πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Που ξέρει να διαβάζει σωστά το «Πάτερ ημών».

Επιχαίρει η ακροδεξιά «Ελεύθερη Ώρα».

Γιατί στο... Περού «αποσύρεται η διδασκαλία περί έκφυλων ταυτοτήτων».

Με πρωτοβουλία της Διάσκεψης των Επισκόπων του Περού.

Και τώρα... ποιος τους πιάνει.

«Εγώ δεν λέω χαμογελώντας παραμύθια» δηλώνει περισπούδαστα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο «παρ’ ολίγον» της Ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών».

Κατανοητό. Προτιμάει να τα λέει θρηνών και ολοφυρόμενος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL