Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Στα χέρια εργολάβων η καθαριότητα του ΕΚΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα χέρια εργολάβων η καθαριότητα του ΕΚΠΑ

Σε εργολαβική εταιρεία αναμένεται να αναθέσει την καθαριότητα του ΕΚΠΑ η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, καθώς χθες έληξαν οι συμβάσεις των 60 καθαριστριών που απασχολούνταν στον ίδρυμα. Παρέμβαση πραγματοποίησε το δίκτυο σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς Blocο έξω από την Πρυτανεία, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Η διαδικασία ανάθεσης σε εργολαβία έχει ήδη ξεκινήσει, απλά η Πρυτανεία θα φροντίσει να σεβαστούν οι συμβάσεις εργασίας τους», δήλωσε μιλώντας στο www.stokokkino.gr ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Το ΕΚΠΑ είχε προχωρήσει στην υπογραφή απευθείας συμβάσεων με προσωπικό για την καθαριότητα του Ιδρύματος, οι οποίες ήταν ορισμένου χρόνου, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολαβικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, είχε αποφασιστεί πολύ καιρό, συνεπώς, «αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει η Πρυτανεία, είναι να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και να εφαρμόζονται οι συμβάσεις των καθαριστριών».

30% πάνω το κόστος

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του σταθμού, «με βάση τον νέο νόμο, δίνεται κίνητρο για σύναψη σύμβασης εργασίας απευθείας με εργαζόμενους/-ες, τους/τις οποίους/-ες θα απασχολεί το Ίδρυμα, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός ιδιώτη & καμιάς εταιρείας». Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς όπως ισχυρίζονται «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα». Ο ισχυρισμός ωστόσο προκαλεί εντύπωση, αφού όπως είναι γνωστό, οι εργολαβίες κοστίζουν περισσότερο από την πρόσληψη εργαζομένων. Προς επίρρωσιν τούτου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σε συζήτηση που έγινε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, «η άμεση πρόσληψη των εργαζόμενων στην καθαριότητα κοστίζει 30% λιγότερο στο Πανεπιστήμιο, από το κόστος προς την αντίστοιχη εργολαβία και ιδιωτική εταιρεία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι εργολαβικές εταιρείες προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και εργασιακές σχέσεις επισφάλειας.

“Έξω οι εργολαβίες”

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές μας», οι φοιτητές του Bloco παρενέβη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.«Ως BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύουμε ότι εργολάβοι και ιδιώτες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιό μας. Αναπαράγουν ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, ενώ πέρα από τις αναξιοκρατικές κι αδιαφανείς αναθέσεις, η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργολαβίες είναι τραγική», έγραφαν στην ανακοίνωσή τους.

«H μάχη ενάντια στους εργολάβους και στην ιδιωτική πρωτοβουλία εντός του πανεπιστημίου δεν πρόκειται να δοθεί από μόνη της. Είναι στοίχημα και χρέος του φοιτητικού κινήματος να βγει μπροστά, να βάλουμε τα σώματά μας ασπίδα, προκειμένου να προασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να είμαστε εκείνοι και εκείνες που θα εγγυηθούμε πως δε θα δοθούν ξανά χρήματα του Πανεπιστημίου και του Δημοσίου, σε κανέναν εργολάβο, σε κανέναν ιδιώτη! Το ζήτημα της καθαριότητας και οι χώροι στους οποίους σπουδάζουμε, εργαζόμαστε, αφιερώνουμε χρόνο της καθημερινότητάς μας, είναι υπόθεση όλων. Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη εργαζόμενων καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα», κατέληγε το Bloco.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL