Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πανελλαδικές 2017 / Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές 2017 / Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Τέλος στην αγωνία των 104.929 υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού στις 10 π.μ. ανακοινώθηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr.

Εκεί πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Εντός της ημέρας τα ονόματα των επιτυχόντων αναρτώνται και στα σχολεία.

Επτά στους 10 υποψηφίους θα πάρουν το εισιτήριο για τη φοιτητική ζωή, κατακτώντας μια από 70.726 θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όμως, όπως παρατηρείται, μόλις το 10% εξ αυτών θα καταφέρει να μπει στη σχολή ή το τμήμα της πρώτης του επιλογής.

Λιγότεροι αριστούχοι

Οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήταν περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν μόνο στα τέσσερα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της οποίας τα μαθήματα παρακολουθούσαν, τρεις στους δέκα σε Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Οικονομικά - Πληροφορική

Οι αριστούχοι υποψήφιοι για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Πληροφορική, Οικονομικά, Διοίκηση) ανήλθαν μόλις στο 0,6% φέτος. Αναμένεται έτσι οι υψηλές σχολές να πέσουν ώς και 500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πτώση 1.000 μορίων σε σχολές του πεδίου αυτού με μικρότερη βάση. Τα Ναυτιλιακά δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την πτώση των βάσεων λόγω των επιδόσεων στα Αγγλικά που απαιτούνται, ως ειδικό μάθημα, για τις σχολές αυτές. Πέρυσι το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά «έκλεισε» στα 16.086 μόρια.

Ξένες Φιλολογίες και ΜΜΕ

Η κατά 3.000 υποψήφιους αύξηση όσων φέτος εξετάστηκαν στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών προϊδεάζει για άνοδο των βάσεων στην Αγγλική Φιλολογία. Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι βάσεις στις σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ έφτασε πέρυσι τα 17.349 μόρια.

Νομικές σχολές

Μόλις το 4% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών Σπουδών έγραψε άριστα φέτος, όπως και το 2016, όμως πέρυσι ο αριθμός όσων στόχευαν στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν κατά 2.000 μικρότερος. Παρ' όλα αυτά, οι βάσεις δεν αναμένεται να ανέβουν, αφού η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε μικρή άνοδο τις υψηλόβαθμες σχολές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Νομική Θεσσαλονίκης τα 17.938 μόρια.

Πολυτεχνικές Σχολές

Αναμένεται οι υψηλόβαθμες σχολές να χάσουν περίπου 200 μόρια, ενώ σχολές του 2ου πεδίου με χαμηλότερες βάσεις θα υποχωρήσουν φέτος ώς και 500 μόρια. Πέρυσι, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είχε βάση στα 18.628 μόρια και αμέσως μετά ήταν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με 18.467 μόρια. Οι Αρχιτεκτονικές, από την άλλη, δεν θα υποχωρήσουν το πιθανότερο, αφού φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Σταθερές οι Ιατρικές

Η μείωση των θέσεων των εισακτέων δεν αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα τις βάσεις φέτος. Η Ιατρική αναμένεται να ανέβει ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι στην Αθήνα, όπου έφτασε τα 19.063 μόρια. Η Ιατρική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα 18.964 μόρια, βάση που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Ανεπηρέαστες αναμένεται να μείνουν οι βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας και όχι μόνο στα κεντρικά ιδρύματα. Μικρή μείωση ίσως καταγραφεί σε δημοφιλή τμήματα του πεδίου Επιστημών Υγείας των ΤΕΙ.

Πάνω τα Παιδαγωγικά

Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ήταν θεαματική - της τάξεως του 77,43%. Σε συνδυασμό με την ευκολία των θεμάτων, αναμένεται εκρηκτική άνοδος των βάσεων, ώς και 1.000 μόρια. Τα Παιδαγωγικά βρέθηκαν πέρυσι κάτω από τα 14.500 μόρια, ενώ εννέα τμήματα βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Ειδικές κατηγορίες

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των βάσεων για όσους υποψηφίους συμμετείχαν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι τελευταίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δύο θέσεις επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στις σχολές της επιλογής τους (μία θέση για όσους προέρχονται από Γενικά Λύκεια και μία θέση για όσους αποφοίτησαν από ΕΠΑΛ).

Περισσότεροι στα ΓΕΛ

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν 85.908, έναντι 82.895 το 2016. Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι υποψήφιοι ήταν 19.021 φέτος, έναντι 17.803 το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL