Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Οι σχολάρχες επιτίθενται στην ΕΣΑμεΑ / Δεν έχει πάτο το βαρέλι του θράσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι σχολάρχες επιτίθενται στην ΕΣΑμεΑ / Δεν έχει πάτο το βαρέλι του θράσους

Με μια προκλητική ανακοίνωση επανήλθαν οι σχολάρχες, που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα της εγγραφής στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μετά το ακραίο υπόμνημά τους προς τον υπουργό Παιδείας -το οποίο και επέστρεψε ως “απαράδεκτο”-, αυτή τη φορά οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης επιτίθενται στη συνομοσπονδία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΕΣΑμεΑ), ισχυριζόμενοι ότι “παρασύρθηκε εναντίον τους από την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου” και ότι “η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ είναι προϊόν παραπληροφόρησης ή και άγνοιας βασικών δεδομένων”. Εξαντλώντας κάθε όριο, πήραν το μέρος όσων κύκλων δεν επιθυμούν όχι μόνο να επιβληθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και να μην μπει καμία τάξη στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών!

Οι σχολάρχες κατηγόρησαν τον υπουργό Παιδείας ότι είναι “εγκλωβισμένος στην κριτική που του γίνεται για την καταστροφική πολιτική στην εκπαίδευση και κυρίως στην Τριτοβάθμια με την περαιτέρω αποδόμηση του νόμου Διαμαντοπούλου”. “Προφανής στόχος είναι να ικανοποιήσει κάποιο κομματικό ακροατήριο που αρέσκεται στην 'ταξική' ρητορική και φυσικά τις γνωστές συντεχνίες που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, την ώρα που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία στέκεται απέναντι”, ισχυρίστηκαν οι σχολάρχες.

“Όλα τα ιδιωτικά σχολεία αδειοδοτούνται με την προϋπόθεση της προσβασιμότητας και των υποδομών ΑμΕΑ από το 2013 και μετά” ισχυρίζονται οι σχολάρχες, αποσιωπώντας τους ελέγχους του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), που πρώτη φορά ξεκίνησαν το πρώτο τρίμηνο του 2016, και ανέδειξαν σωρεία παραβάσεων, ιδιαίτερα σοβαρών, όπως έλλειψη πυρασφάλειας, ακόμη και σε “μεγάλα ονόματα” του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

“Η προσήλωση των ιδιωτικών σχολείων στην άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού είναι δεδομένη από την πολύχρονη και πολύπλευρη δράση τους”, συνεχίζουν οι σχολάρχες, αποσιωπώντας ότι ορισμένοι εξ αυτών παρά τις εκκλήσεις είχαν αρνηθεί να εγγράφουν στα σχολεία τους προσφυγόπουλα. Εξάλλου, υπάρχουν καταγγελίες προς το υπουργείο Παιδείας για ιδιωτικά σχολεία που αρνούνται συστηματικά να εγγράψουν και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δεν δίστασαν, τέλος, να καλέσουν την ΕΣΑμεΑ σε διάλογο επί τη βάση της αυτορρύθμισης του χώρου της εκπαίδευσης και απόσυρσης της Πολιτείας από τον ρόλο της.

Εκτεθειμένοι οι σχολάρχες

“Οι παρατηρήσεις και οι προτροπές τους είναι έωλες, αβάσιμες και ανιστόρητες”, κατηγορεί η συνομοσπονδία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. “Η ελληνική κοινωνία θα περίμενε να απαντήσουν με ευθύ και καθαρό τρόπο ότι τουλάχιστον δεν εννοούσε τις ακρότητες που καταγράφει στο υπόμνημά του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Δεν το έπραξαν αυτό και παραμένουν εκτεθειμένοι” καταγγέλλει.

Μάλιστα επισημαίνει ότι οι σχολάρχες “δεν αντιλαμβάνονται τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η ΕΣΑμεΑ, η οποία εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται καθημερινά για το ανθρώπινο δικαίωμα της καθολικής συμμετοχής των μαθητών με αναπηρία με υποχρεωτικότητα και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία, απέναντι σε όλες τις ηγεσίες υπουργείου Παιδείας”.

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει: “Η νομοθετική διάταξη του υπουργείου αναφορικά με τη μη διάκριση στην ένταξη των μαθητών ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία είναι σωστή και έχει δύο σκέλη: αρχικά επιθυμεί να ρυθμίσει την εγγραφή των μαθητών με αναπηρία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφετέρου εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα έχει κυρώσει με νόμο μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο”.

Και καταλήγει: “Αναφορικά με το αν η ΕΣΑμεΑ είναι «παραπληροφορημένη» ή έχει «άγνοια βασικών δεδομένων», το αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας”.

Ρarking μαθητών

“Για μια ακόμη φορά η ηγετική ομάδα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προκαλεί. Αυτή τη φορά στην προσπάθειά της να αναδιπλωθεί μετά την οξύτατη, γενικευμένη αντίδραση της κοινωνίας για την αντίδρασή της στην υποχρέωση, με τον νέο νόμο, να εγγράφονται στα ιδιωτικά σχολεία μαθητές ΑΜΕΑ με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές, εξέδωσε 'απολογητική' ανακοίνωση, η οποία και πάλι διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα”, κατηγορούν την ίδια ώρα και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα αποκαλύπτουν: “Σε κάποια ιδιωτικά σχολεία της ελίτ παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες δεν εγγράφονται, για να μη 'χαλάει' η καλή εικόνα της μαθητικής 'πελατείας' και για να μην αγχωθούν κάποιοι γονείς ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με 'κατώτερου' είδους μαθητές! Σε κάποια άλλα καταγράφεται το φαινόμενο του parking των μαθητών, καθώς οι γονείς πληρώνουν παχυλά δίδακτρα για τα παιδιά αυτά, αλλά τα σχολεία δεν παρέχουν εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, κατάλληλο προσωπικό”.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί της ΟΙΕΛΕ απηύθυναν πρόσκληση στους σχολάρχες “να συζητήσουμε μαζί, να καθορίσουμε τον τρόπο εφαρμογής και στα ιδιωτικά σχολεία υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL