Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Με διεθνείς αξιολογητές το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διεθνείς αξιολογητές το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Τη συγκρότηση Προγραμμάτων Σπουδών διεθνούς βεληνεκούς για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων στη διαδικασία αξιολόγησής τους, προέκρινε χθες η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας που έχει αναλάβει τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Κατά τις πληροφορίες, επιτροπή και ΤΕΙ αναζητούν τη “φόρμουλα” για να αποφευχθεί η εμπλοκή της υφιστάμενης ΑΔΙΠ -της αρχής για τη διασφάλιση της ποιότητας στα ΑΕΙ- στην όλη διαδικασία, ώστε τα νέα ακαδημαϊκά τμήματα και τα προγράμματά τους να προκύψουν σε συνεργασία με επιστήμονες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, εξάλλου, είχαν δημιουργηθεί εντάσεις με την ΑΔΙΠ, όταν είχε προταθεί η αξιολόγηση και των καθηγητών των δύο ΤΕΙ. “Η αξιολόγηση τόσο του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ όσο και του ΤΕΙ Αθήνας ήδη έγινε πρόσφατα, με θετικά αποτελέσματα” είχαν επισημάνει οι δύο πρόεδροι. Πάντως, τα ιδρύματα, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, θεωρούν δεδομένη την αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα προγράμματα ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα δύο ιδρύματα μέσα στον Σεπτέμβριο.

50% λιγότερα

Στη χθεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε ο τρόπος για τη δημιουργία των τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας πρότεινε κατά τις πληροφορίες ένα σχήμα 5 σχολών και 20 τμημάτων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να συσταθούν μη αυτοδύναμα τμήματα -με λιγότερους των 8 καθηγητές. Πρόκειται για μια μείωση 50% του σημερινού αριθμού των τμημάτων -40 μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις- και των δύο ΤΕΙ. Η μείωση θα προκύψει μέσα από συγχωνεύσεις.

Σήμερα και στα δύο ΤΕΙ φοιτούν περί 33.000 ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, η φοίτηση των οποίων δεν θα επηρεαστεί από τη μετάβαση στο νέο σχήμα του πανεπιστήμιου, βάσει των επιδιώξεων.

Διαφωνία πρυτάνεων

Στις προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις, πάντως, αντέδρασαν χθες οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ύστερα από τρίωρη τηλεδιάσκεψη, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στην ίδρυση πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης, καθώς και την κατάργηση διακριτού ρόλου πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο των προέδρων των τεχνολογικών ιδρυμάτων την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συζήτησε μαζί τους την αλλαγή της ορολογίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε τα ΤΕΙ να φέρουν τον τίτλο “Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”, ενώ οι εκπαιδευτικοί τους τον τίτλο “μέλη ΔΕΠ”. Διατάξεις στο επικείμενο σχέδιο νόμου της Τριτοβάθμιας, μάλιστα, μετονομάζουν τα όργανα των ΤΕΙ σε αντιστοιχία με εκείνων των πανεπιστημίων: Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, πρύτανης - αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες των σχολών.

Στο μεταξύ, η σύνοδος πρυτάνεων επανέφερε χθες τις γνωστές διαφωνίες της για το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες. Κατά τις πληροφορίες, όσον αφορά τα μεταπτυχιακά ζητούν αύξηση των επιπλέον αμοιβών τους (με το ν/σ προβλέπονται στο 20% ανά πρόγραμμα, και εφόσον διδάσκουν σε ένα χωρίς επιπλέον αμοιβή) έως και το 70% του βασικού μισθού τους. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι αν υπάρξει μια αύξηση, δεν θα ξεπεράσει το 30%.

Εμπόδια στην έρευνα

Όσον αφορά το θέμα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ που υπάγονται πλέον στο δημόσιο λογιστικό -και ως εκ τούτου τα ιδρύματα υποχρεώνονται σε διαγωνισμούς για την αξιοποίηση και του παραμικρού ποσού- προετοιμάζεται συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την επιτροπή πρυτάνεων, που είχε την ευθύνη των μέχρι τώρα συζητήσεων σχετικά με τους ΕΛΚΕ. Η συνάντηση θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι πρυτάνεις κατηγορούν ότι, αν δεν εξαιρεθούν οι ΕΛΚΕ από τα δημοσιονομικά, θα πρόκειται για την πλήρη γραφειοκρατικοποίησή τους. “Αυτό θα σημαίνει υπονόμευση της έρευνας στην Ελλάδα, με σαφή εμπόδια που μπαίνουν από την εμμονή των θεσμών” υπογράμμιζε στην “Α” πηγή σχετική με τις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL