Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ματιές Στον Κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματιές Στον Κόσμο

11.000 εκπαιδευτικοί της επαρχίας Πουντζάμπ παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Ένας από αυτούς δήλωσε στο δίκτυο India Today: «Ζούμε σε σπίτι με ενοίκιο και τα αδέρφια μου σπουδάζουν. Μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση. Είναι η χειρότερη περίοδος της ζωής μας». Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν σε αρκετές χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν μέσω του κυβερνητικού προγράμματος «Sarva Shiksha Abihyan» (SSA), που σημαίνει «Εκπαίδευση για όλους». Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ενθαρρύνει την πρακτική των προσωρινών συμβάσεων εργασίας ως μέσω ελέγχου των εκπαιδευτικών και εξοικονόμησης πόρων. Όταν οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται, συνήθως το φταίξιμο πέφτει στους εκπαιδευτικούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα συνεχίζονται για πάνω από έναν μήνα, με τους εκπαιδευτικούς της Ένωσης Fecode να απαιτούν μείωση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα, βελτίωση των υποδομών που καταρρέουν, πρόσληψη επιστατών και βοηθητικού προσωπικού, δωρεάν γεύματα και μετακίνηση για τους μαθητές, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και γενικότερα την τήρηση της συμφωνίας που η κολομβιανή κυβέρνηση είχε υπογράψει το 2016.

Δύο εκπαιδευτικοί, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας δάσκαλος Δημοτικού σχολείου, πραγματοποίησαν απεργία πείνας για 75 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη απόλυση τόσο των ίδιων όσο και χιλιάδων συναδέλφων τους. Η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι η στάση τους μπορεί να εξελιχθεί σε επίκεντρο ευρύτερης διαμαρτυρίας, συνέλαβε και τους δύο. Τουλάχιστον 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί και 50.000 συνελήφθησαν στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια τρομακτική εκστρατεία εναντίον δημοσιογράφων και δασκάλων με το πρόσχημα ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι. Στην πραγματικότητα, και οι δύο επαγγελματικές ομάδες διώκονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, ιδίως του κουρδικού πληθυσμού, τα οποία καταστρατηγούνται σταθερά από την κυβέρνηση. Το τουρκικό εκπαιδευτικό σωματείο Egitim Sen έχει μια μακρά πορεία υπεράσπισης των Κούρδων και του δικαιώματός τους στη διδασκαλία του πολιτισμού τους στη γλώσσα τους. Για τον λόγο αυτό έχει συχνά τεθεί εκτός νόμου από διαδοχικές κυβερνήσεις και οι ηγέτες του συχνά συλλαμβάνονται ή παρενοχλούνται.

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιρίδης

Πηγές: www.teachersolidarity.com, www.telegraph.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL