Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Ειδικότητες πρώτη φορά στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικότητες πρώτη φορά στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία

Πάνω από 15.000 μαθητές στα ολιγοθέσια σχολεία της Ελλάδας θα δουν για πρώτη φορά εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων στις τάξεις τους. Από τον Σεπτέμβριο, θεατρολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, γυμναστές, πληροφορικοί και καθηγητές της αγγλικής γλώσσας προβλέπεται ότι διδάσκουν στα 3/θεσια σχολεία και κάτω, στις δυσπρόσιτες περιοχές, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν "γνωρίσει" πάνω από έναν ή δύο δασκάλους.

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα ολιγοθέσια Δημοτικά σχολεία προσαρμόζεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, με στόχο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διατηρεί, ωστόσο, την ευελιξία των μικρών σχολείων ως προς τον σχεδιασμό της καθημερινής σχολικής ζωής με βάση τις ιδιαιτερότητες που υπαγορεύει η περιοχή στην οποία βρίσκονται, ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν, η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών σε κοντινά σχολεία.

Τις επόμενες ημέρες θα βγει η σχετική εγκύκλιος που θα προβλέπει την κατάθεση των αιτήσεων για τα ολιγοθέσια σχολεία, ώστε εγκαίρως να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε ειδικότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιβαρύνεται το πρόγραμμα των μαθητών, καθώς η διδασκαλία των επιπλέον μαθημάτων ενσωματώνεται στην κατανομή των διδακτικών ημιώρων των ολιγοθέσιων σχολείων.

Με το νέο πρόγραμμα ορίζεται στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου -ώς τις 13:30- ώρα μελέτης και προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, σε όλες τις τάξεις. Η αλλαγή αυτή στοχεύει και στην εξίσωση του ωραρίου όλων των τάξεων προκειμένου να διευκολύνονται οι μεταφορές των μαθητών από το σχολείο προς τον τόπο διαμονής τους.

Προβλέπεται ακόμη η λειτουργία ολοήμερου προγράμματος για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα μονοθέσια σχολεία είναι τα 2/3 των μαθητών και τα 10 παιδιά για τα διθέσια και τριθέσια σχολεία. Οι μαθητές, ωστόσο, δεν θα μπορούν να αποχωρούν πριν από τις 16:00 αν επιλέξουν να συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Σημειωτέον, το ολοήμερο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στη λειτουργία του ολοήμερου των 4/θέσιων και άνω σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL