Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Διχασμός για το Δημοκρίτειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχασμός για το Δημοκρίτειο

Με πρόσφατη απόφασή της η Σύγκλητος του Δημοκριτείου παρεμβαίνει και πάλι στην διαμάχη του πρύτανη του ιδρύματος Αθανάσιου Καραμπίνη με το υπουργείο Παιδείας.

Για την ιστορία του πράγματος ο πρύτανης φαίνεται πως οδεύει για το πειθαρχικό -μετά από εισήγηση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, και επίκουρου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου, Δ. Κασσαβέτη. Η Σύγκλητος με πρόσφατη απόφασή της στεκεται στο πλευρό του πρύτανη και ζητά την μη δίωξη του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αδίκημα και ότι ο πρύτανης κακώς βάλλεται από τον υπουργό Παιδείας.

Το Δημοκρίτειο βρίσκεται σε μια αναταραχή, χωρίς να είναι καθόλου ξεκάθαρο αν εκφράζει όλο το ίδρυμα η  στάση υπέρ τπυ πρύτανη. Πανεπιστημιακοί (που επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), εκφράζουν αισθήματα δυσφορίας για τα τεκτενόμενα στο πανεπιστήμιο και ασκούν κριτική στις τελευταίες αποφάσεις της Συγκλήτου με τις οποίες εκφράζεται η αμέριστη υποστήριξη στον πρύτανη.

Επισημαίνουν στην "Α" πως τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι αποφάσεις υποχρεωτικά αναρτώνται στην διαύγεια, αλλά η υπόθεση για την οποία υπάρχει εισήγηση παραπομπής του πρύτανη είναι πιο παλιά και αφορά στην συμμετοχή της γυναίκας του σε μια εταιρία με τον πρώην πρύτανη Κ. Σιμόπουλο, ο οποίος είχε κοινή εταιρία με τον πρώην ανάδοχο του πακέτου της σίτισης Χούτο. Εκείνο το διάστημα ο κύριος Καραμπίνης ήταν αντιπρύτανης του ιδρύματος. Άλλοι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ιστορία μπορεί να αποβεί τελικά σε όφελος του ιδρύματος, εν είδει δηλαδή αυτοκάθαρσης.

Δεν είναι όμως μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα που διχάζεται, αλλά και η τοπική κοινωνία. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, Ελένη Λαφτσή, προσφάτως άσκησε δριμεία κριτική στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη για την στήριξη που αυτός παρείχε στον πρύτανη.

Μένει να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, που και ο πρύτανης προσπαθεί να την πολιτικοποιήσει υπαινισσόμενος ότι η δίωξη του κινείται από τον υπουργό Παιδείας -άρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον του. Αυτό μαρτυρεί άλλωστε και το κομμάτι του απολογισμού που είχε κάνει πρόσφατα όταν "απαντώντας" στην κριτική που του ασκούσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παρέθετε την επιχειρηματολογία ουσιαστικά της Ν.Δ. για το περίφημο ερωτηματολόγιο της οργάνωσης. Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον γιατί το Δημοκρίτειο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στην ζωή της Θράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL