Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Χωρίς Στεγαστικό Επίδομα για το 2016 χιλιάδες φοιτητές - Ποια λύση εξετάζει το ΥΠΠΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς Στεγαστικό Επίδομα για το 2016 χιλιάδες φοιτητές - Ποια λύση εξετάζει το ΥΠΠΕΘ

Σχεδόν 5.000 φοιτητές δεν έλαβαν μέχρι σήμερα το στεγαστικό επιδόμα των 1.000 για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αφού ακόμη δεν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τον τρόπο καταβολής του. Στο μπρα ντε φερ του υπουργείου Παιδείας με τα ΑΕΙ για το ποιός θα ελέγχει τις αιτήσεις και θα πιστώνει τα χρήματα, 4.750 δικαιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αδυναμίες της φοιτητικής μέριμνας.

Ειδικότερα, πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη στον νόμο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας μεταβιβάζει από φέτος στα ΑΕΙ την εκκαθάριση των αιτήσεων για το επίδομα -σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταβληθεί από τους φοιτητές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η διάταξη μεταβιβάζει στα ιδρύματα την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, αφού το υπουργείο Παιδείας πιστώσει σε αυτά τα κονδύλια. Ωστόσο, τα ιδρύματα δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για αδυναμιες στους μηχανισμούς τους. Έτσι, η υπουργική απόφαση που θα εξειδίκευε τους όρους καταβολής των επιδομάτων δεν εκδόθηκε ποτέ. Στο μεταξύ, αιτήσεις που είχαν στείλει οι γραμματείες των σχολών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και δεν είχα εγκριθεί πριν την ψήφιση της διάταξης- επέστρεψαν στις σχολές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του ΓΛΚ, των ΑΕΙ και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, προκειμένου να ελεγχθούν από την ομάδα οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν έλαβαν το επίδομα και το θέμα να λυθεί εντός του επόμενου μήνα, μέσω του ΥΠΠΕΘ. Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, σχεδιάζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις για το επίδομα, προκειμένου να αυτοματοποιηθεί και απλοποιηθεί η διαδικασία.

21 εκατ. ευρώ σε φοιτητές που το έχουν ανάγκη

Ποσό 21 εκατ. ευρώ για τους φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έχουν στη διάθεσή τους τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης».

Τα ιδρύματα ενημερώθηκαν σχετικά από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ώστε να καταθέσουν αιτήσεις στο πρόγραμμα που τους δίνει την δυνατότητα να ενισχυσούν φοιτητές που έχουν ανάγκη είτε μέσω διεύρυνσης/ενίσχυσης δομών είτε μέσω άλλων ενεργειών που θα επιλεγούν, με στόχο την αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL