Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Απρόσκοπτη η πρόσβαση στα μεταπτυχιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απρόσκοπτη η πρόσβαση στα μεταπτυχιακά

Απρόσκοπτη πρόσβαση στα μεταπτυχιακά εξασφαλίζει νέο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Παιδείας, προβλέποντας ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ που τα παρέχουν δωρεάν, αλλά και απαλλαγή των τελών φοίτησης στο 40%, βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων. Αν οι εισακτέοι σε ένα πρόγραμμα υπερβαίνουν, δε, το ποσοστό αυτό, εξετάζονται τρόποι επιπλέον επιχορήγησης των ιδρυμάτων, καθώς και η δυνατότητα παροχής επικουρικής εργασίας στα ΑΕΙ από τους φοιτητές.

Ίσως όμως η μεγαλύτερη καινοτομία να αφορά στη διαφάνεια: πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποχρεούνται να περνάνε από το “κόσκινο” της Συγκλήτου και την έγκριση του υπουργείου τους προϋπολογισμούς - απολογισμούς των μεταπτυχιακών τους, ενόσω θα περιοριστούν σημαντικά οι αμοιβές των καθηγητών.

Τα διδακτορικά θα επιβλέπονται και από καθηγητές ΤΕΙ ή ερευνητές, θα επανέλθουν τα πρυτανικά συμβούλια και σειρά αρμοδιοτήτων στα ΑΕΙ. Επανέρχεται και η συμμετοχή των φοιτητών στους τομείς, τα τμήματα και τη σύγκλητο.

Μεταξύ άλλων, δίνεται δυνατότητα πιστοποίησης προπτυχιακών φοιτητών στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος (μέσω διατμηματικών συμφωνιών). “Υπάρχει η δυνατότητα στην Ευρώπη να παίρνεις ένα μπουκέτο μαθημάτων από περίπου όποια προγράμματα θέλεις, και να καταλήγεις σ’ ένα δικό σου. Εμείς σ ‘αυτό διαφωνούμε ιδεολογικά αλλά διαφωνούμε και ακαδημαϊκά’”, εξήγησε ο Κ. Γαβρόγλου, και συνέχισε πως “ζητήματα ειδικά με τα άτομα που έχουν ήδη πάρει πτυχίο, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης”.

Κατηγορηματικός για τα e-learning

“Τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί, δεν μπορεί να είναι θεσμοί κερδοφορίας. Τελεία”· ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά στο αίτημα των ιδρυμάτων να διοργανώνουν τόσο ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, κυρίως όμως όσον αφορά στα προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) και δια βίου μάθησης των ΑΕΙ. Ρύθμιση γι’ αυτά δεν θα υπάρξει ακόμη, ωστόσο είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, όπως είπε.

“Ψαλίδι” στις αμοιβές των καθηγητών

Για τις αμοιβές των καθηγητών από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών είπε: “Οι λίγοι κάνουν μια δυσανάλογη μεγάλη ζημιά και γι' αυτούς τους λίγους θα είμαστε αμείλικτοι”. Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει οι επιπλέον αμοιβές τους να προκύπτουν από το δεύτερο μεταπτυχιακό που διδάσκουν και να ανέρχονται μόνο στο 20% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τους. Σύμφωνα με παλαιότερα ρεπορτάζ της “Α” είχε γίνει γνωστό ότι σε ορισμένα προγράμματα φτάνουν τα 200 ευρώ/ μάθημα και τα δίδακτρα έχουν μέσο όρο τις 4.000 - 8.000 ευρώ / έτος.

“Να περάσει η σίτιση των φοιτητών στα ΑΕΙ”

Ο Κ. Γαβρόγλου, στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση της “Α” εξέφρασε την πρόθεση να περάσει η ευθύνη της σίτισης των φοιτητών στα ΑΕΙ, καθώς και τα αντίστοιχα κονδύλια. Όπως είπε όμως δεν είναι σαφές σήμερα πόσοι φοιτητές σιτίζονται και με ποια κριτήρια.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις φοιτητικές εστίες, και γνωστοποίησε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο τέλος Μαϊου θα έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Όσο για την περιουσία των ιδρυμάτων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είπε: “Από τις αρχές του Μαΐου θα συγκροτήσουμε μια Επιτροπή για να δούμε το θέμα των κληροδοτημάτων”, που διέπουν “απαρχαιωμένα νομικά θεσμικά πλαίσια”.

Θα ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ρυθμιστεί το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όπως είπε, “θα κλείσει αυτή η παρένθεση”. Ξεκαθάρισε όμως ότι “τα επαγγελματικά δικαιώματα, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, την παρέχουν τα Επιμελητήρια”. Άσκησε κριτική ότι το θέμα “έχει οδηγήσει σε απίστευτες συντεχνιοποιήσεις” και “εντάσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες”.

Κατά τις πληροφορίες, μέσα στις πρώτες προτεραιότητες είναι τμήματα, όπως οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, που δεν έχουν άλλα τμήματα “απέναντι”, ή τμήματα που δεν έχουν αντίστοιχα Επιμελητήρια. Ο μεγάλος προβληματισμός αφορά το επάγγελμα του μηχανικού, επαγγέλματα όπως οφθαλμίατροι και οπτικοί, καθώς και τους φυσικοθεραπευτές. Αυτά θα ρυθμιστούν σε δεύτερη φάση.

Σήμερα 195 τμήματα ΑΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, το 50% της τριτοβάθμιας, δηλαδή, τα δικαιώματα των οποίων είτε δε ρυθμίζονται, είτε “καλύπτονται” με Προεδρικά Διατάγματα αμέσως μετά τη χούντα! Το υπουργείο είναι σε επαφή με τα 150 εξ αυτών.

Δ. Μπαξεβανάκης: Διεύρυνση συνεργασίας με τα Επιμελητήρια

Την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας με τα Επιμελητήρια που είναι οι φυσικοί φορείς σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τόνισε στο μεταξύ χθες και ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL