Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κ.Γαβρόγλου: Να περάσει η σίτιση στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Γαβρόγλου: Να περάσει η σίτιση στα ΑΕΙ

Την πρόθεση να αναλάβουν τα ΑΕΙ «την ευθύνη της σίτισης και εμείς να τους μεταφέρουμε τα αντίστοιχα κονδύλια», εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Κ.Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση της Αυγής σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το θέμα της σίτισης είναι πάρα πολύ σοβαρό. Έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις και εμείς θα θέλαμε τα Πανεπιστήμια τα ίδια να αναλάβουν την ευθύνη της σίτισης και εμείς να τους μεταφέρουμε τα αντίστοιχα κονδύλια. Δεν έχει κανονικοποιηθεί ποιοι τρώνε, ποιοι είναι το ανώτατο εισόδημα που μπορεί να έχει κάποιος πάνω από το οποίο δεν πρέπει να τρώει δωρεάν, θα μπορεί να τρώει έναντι μιας μικρής αμοιβής. Ποιες είναι οι διαδικασίες χονδρικά είναι ελεγμένες αλλά κι εκεί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα», τόνισε σχετικά.

Για τη στέγαση είπε: «Οι Εστίες που είναι πάρα πολύ προβληματικές. Αν δεν υπάρχει ένας πενταετής προγραμματισμός, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το θέμα Εστιών. Δεν μπορεί να λυθεί με το να βρεις κάποια χρήματα και να αρχίσεις να φτιάχνεις Εστίες. Είναι ένα πολύ πιο σύνθετο θέμα και αυτό θέλει ένα τέτοιο προγραμματισμό, που ζητήσαμε από το  ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στο τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμο με τις λεπτομέρειές του. Βεβαίως κανένας Υπουργός μέχρι τώρα δεν έχει κάνει  μια μελέτη σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να έχει κάνει κάποιος και μπορεί να μην την έχω εγώ υπόψη μου, πάντως όσο έψαξα πενταετή μελέτη για τα θέματα Εστιών, δεν έχει υπάρξει».

«Υπάρχει ένα θέμα», συνέχισε ο Κ. Γαβρόγλου: «Τα Πανεπιστήμια παίρνοντας υπόψη και τις τοπικές ανάγκες να δούνε το θέμα της σίτισης. Και νομίζουμε ότι και τα Περιφερειακά Συμβούλια σε αυτό το ζήτημα θα έχουν να πούνε κάτι λόγω ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, λόγω της παραγωγής της κάθε περιοχής».

Για την αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ (έχει καταθέσει αίτημα για την καταγραφή της στους πρυτάνεις), απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε για τέτοια πράγματα. Εμείς από τις αρχές του Μαΐου θα συγκροτήσουμε μια Επιτροπή που έχουμε συζητήσει με τα άτομα και θα συγκροτήσουμε αυτή την Επιτροπή για να δούμε το θέμα των Κληροδοτημάτων. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, μια μεγάλη δυσκολία στα θέματα κληροδοτημάτων, στα θέματα  της αξιοποίησης των κληροδοτημάτων, απαρχαιωμένα νομικά θεσμικά πλαίσια κλπ. Εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα και το οποίο θα αρχίσουμε να το μελετάμε στην κατεύθυνση που είπατε να ενισχυθεί πάρα πολύ  και η φοιτητική μέριμνα».

«Θα κλείσει η παρένθεση με τα επαγγελματικά δικαιώματα»

«Αυτό το τοπίο θα το κανονικοποιήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει και θα κλείσει αυτή η παρένθεση», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στα επαγγελματικά δικαιώματα.

«Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως ξέρετε είναι ένα από τα πολύ σύνθετα ζητήματα στην κοινωνία μας. Και είναι ένα τόσο σύνθετο που έχει οδηγήσει σε απίστευτες συντεχνιοποιήσεις οι οποίες τελικά δε βοηθούν καθόλου τη δημοκρατία. Δε μπορεί να υπάρχουν αυτές οι εντάσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, η μία εναντίον της άλλης», δήλωσε ο ίδιος. 

«Εμείς λοιπόν τί κάναμε: Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν ν’ αγγίξουν αυτό το ζήτημα. Ξέρετε ότι από τα περίπου 400 τμήματα που έχουμε, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα 400, τα 195 δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων. Τα μισά. Αυτό δε μπορεί να συνεχίσει έτσι. Για να μη σας πω ότι υπάρχουν και τμήματα τα οποία θεραπεύουν ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, έχουν αναγνωριστεί τα προσόντα κτλ., υπάρχει σ’ ένα άλλο Πανεπιστήμιο ένα τμήμα με τον ίδιο τίτλο και το ίδιο πρόγραμμα σπουδών και αυτό δεν έχει αναγνωριστεί. Εμείς λοιπόν τί κάναμε: Ήρθαμε σ’ επαφή με τα 195 τμήματα και τους ζητήσαμε κατ' αρχήν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Τα τμήματα που θεραπεύουν την ίδια γνωστική περιοχή να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να μας στείλουν τί θεωρούν οι ίδιοι ως προσόντα που πρέπει ν’ αναγνωριστούν από την πολιτεία για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Πήραμε απαντήσεις από τα 150 τμήματα»

«Πήραμε απαντήσεις από τα 150. Από τα 195 πήραμε από τα 150, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό. Και πήραμε, φτιάξαμε μια ομάδα, συγκροτήσαμε μια ομάδα με άτομα ειδικά στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, παίρνουμε τώρα αυτά που μας στέλνουν και τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Γιατί υπάρχουν στην Ευρώπη πάρα πολλά επαγγέλματα που υπάρχουν και εδώ, όπως καταλαβαίνετε και είναι πιστοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκρίνουμε αυτά τα δύο.

» Εκεί που ταυτίζονται, εμείς θα τα νομοθετήσουμε την επομένη. Εκεί που δεν ταυτίζονται, θα δούμε τις διαφορές που η πρώτη μας ανάγνωση είναι ότι είναι ελάχιστες αυτές οι διαφορές. Αυτό θα το νομοθετήσουμε τη μεθεπόμενη. Και θα δούμε ποια έχουν μείνει που έχουν κάποιες δυσκολίες και θα το κλείσουμε αυτό το θέμα. Θα το κλείσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κλείσουμε. Θέλω όμως σε αυτό να είμαι σαφής και δημόσια. Δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος την παρέχουν τα Επιμελητήρια.

» Εμείς δεν θέλουμε να ανακατωθούμε στη δουλειά των Επιμελητηρίων παρ' όλο που έχουμε ήδη συζητήσει και θα συζητήσουμε και με αυτά. Εμείς θέλουμε νομικά η πολιτεία να πει ότι «ο τάδε πτυχιούχος, ή η τάδε πτυχιούχος από το τάδε Τμήμα έχει επισήμως αυτά τα προσόντα με τα οποία μπορεί να κάνει τις δουλειές που είναι να κάνει». Γιατί η κάθε εργασία η κάθε θέση σου ζητάει επισήμως εσύ τι προσόντα έχεις. Αυτό το τοπίο θα το κανονικοποιήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει και θα κλείσει αυτή η παρένθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL