Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στο πειθαρχικό των καθηγητών ο πρύτανης του Δημοκρίτειου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πειθαρχικό των καθηγητών ο πρύτανης του Δημοκρίτειου

Στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ παραπέμπεται ο νυν πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάσης Καραμπίνης σε συνέχεια των σοβαρών ποινικών ευθυνών που προκύπτουν τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος του πρώην πρύτανη του ιδρύματος Κωνσταντίνου Σιμόπουλου για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ είναι ενημερωμένη και η κυβέρνηση. Στο ίδρυμα "υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας" δήλωνε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Όπως προανήγγειλε, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις. Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της παραπομπής του Θ. Καραμπίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών ΔΕΠ.

Ειδικότερα, οι ευθύνες που τον βαραίνουν προκύπτουν βάσει πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που ολοκληρώθηκε και βρίσκεται εδώ και ημέρες στα χέρια του Κ. Γαβρόγλου με αίτημα την πειθαρχική δίωξη. Το πόρισμα συντάχθηκε σε συνέχεια της διετούς δημοσιογραφικής έρευνας της "Εφ.Συν." για τις απευθείας αναθέσεις -ύψους πλέον των 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο- της σίτισης του ΔΠΘ επί των διοικήσεων Καραμπίνη και Σιμόπουλου σε εργολάβο (Αντώνη Χούτο) με τον οποίο διατηρούσαν εξωπανεπιστημιακές εταιρικές σχέσεις. Κατά το πόρισμα, σημαντικές ευθύνες προκύπτουν και για τα μέλη της Συγκλήτου, και για τον διευθυντή οικονομικής διαχείρισης και τον προϊστάμενο του Τμήματος Προμηθειών του ΔΠΘ.

Για την περίπτωση του Θ. Καραμπίνη, το πειθαρχικό συμβούλιο συγκαλείται βάσει του Ν. 249/1976, ωστόσο η ενεργοποίησή του άπτεται και διατάξεων του 1932. Αποτελείται "από τον πρόεδρο του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ακαδημίας Αθηνών και του πρυτάνεως ή του επέχοντος θέσιν πρυτάνεως του ΑΕΙ εις το οποίον ανήκει ο παραπεμπόμενος" (Ν. 249/1976). Η αναπλήρωση του παραπεμπόμενου στην προκειμένη διέπεται και από το θεσμικό πλαίσιο του 1982.

Το προηγούμενο διάστημα ήρθαν στο φως στοιχεία και για την απευθείας ανάθεση του προσεισμικού ελέγχου σχολικών μονάδων στο ΔΠΘ από την "πράσινη" διοίκηση της ΚΤΥΠ, έργο που -όπως η σίτιση- μοιράστηκε αναλόγως σε ημετέρους. Ακόμη, έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες για τις πιέσεις που δέχονται τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ που αμφισβητούν τη σημερινή πρυτανική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέχεια η σύγκλητος του ΔΠΘ απάντησε χθες ότι “θεωρεί πλέον με βεβαιότητα ότι αναπτύσσεται μια ακατανόητη, αλλά εμφανής και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια αμφισβήτησης και υπονόμευσης της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL