Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ματιές Στον Κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματιές Στον Κόσμο

Οι εκπαιδευτικοί στις Φιλιππίνες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις κατά των νέων κανονισμών «ανάπτυξης επαγγελματικών προσόντων» οι οποίοι θέλουν του εκπαιδευτικούς να πληρώνουν από την τσέπη σε ιδιώτες παρόχους. Σύμφωνα με τη «Συμμαχία Ανήσυχων Εκπαιδευτικών», «η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα των Φιλιππίνων, είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται σε όλους. Αυτός ο νόμος δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα (που δημιουργεί) την ευκαιρία σε εταιρικές οντότητες να κερδοσκοπήσουν στις τάξεις των επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των κακοπληρωμένων και καταπονημένων εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων».

Περίπου ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι εκπαιδευτικοί απέργησαν σε όλη τη χώρα στις 15 Μαρτίου, ενάντια στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που σχεδιάζει η δεξιά κυβέρνηση του Μικέλ Τεμέρ. Αν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων, θα πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 65 για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συντάξεις τους. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, οι οποίες αναλαμβάνουν, πέρα από την αμειβόμενη εργασία τους και τις δουλειές του σπιτιού. Οι εκπαιδευτικοί μέχρι σήμερα ήταν σε θέση να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, εξαιτίας της ιδιαίτερα κοπιαστικής φύσης του επαγγέλματός τους. Η ένωση εκπαιδευτικών CNTE έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων σε απεργία για δέκα ημέρες, όριο που μπορεί να αυξηθεί αν δεν υπάρξει λύση.

Η ένωση «Δημόσια Εκπαίδευση για Όλους» κάλεσε σε μαζική δράση στις 9 Μαρτίου, ενάντια στα επτά χρόνια περικοπών στην εκπαίδευση. Όλοι όσοι εμπλέκονται στον τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, έλαβαν μέρος. Το γεγονός αποτέλεσε την κορύφωση μιας εβδομάδας κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μαδρίτης. Αυτή είναι μόνο η πιο πρόσφατη δράση στην Ισπανία κατά των περικοπών και μιας σειράς πολιτικών μεταρρυθμίσεων εταιρικής υφής, οι οποίες θα περιορίσουν το πρόγραμμα σπουδών στις ανάγκες του κράτους και των επιχειρήσεων, συντρίβοντας την ευρεία μάθηση και την κριτική σκέψη. Η μεταρρύθμιση δίνει επίσης επιπλέον κίνητρα στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Αργεντινή προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις έντονα ταξικές πολιτικές του δισεκατομμυριούχου πρόεδρου της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι. Ζητούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αμοιβές – της τάξης του 35% - μια λογική απαίτηση λαμβάνοντας υπόψη πως ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 40%. Μόνο τον περασμένο χρόνο, ο Μάκρι απέσυρε την επιδότηση για το φυσικό αέριο, αυξάνοντας την τιμή των καυσίμων κατά 700%. Επίσης αύξησε το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και οι μεταφορές και απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL