Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ανακοινώνεται σήμερα το χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώνεται σήμερα το χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη 2 Μαρτίου υποβάλλονται οι αιτήσεις - δηλώσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου. Οι υποψήφιοι των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων που θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια καλούνται εντός του αποκλειστικού χρονικού διαστήματος να υποβάλουν την αίτησή τους στο σχολείο τους.

Οι Πανελλαδικές του 2017 ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που οριστικοποιήθηκε. Εκτός απροόπτου, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας (μόνο ημερομηνίες). Στο χρονοδιάγραμμα θα περιλαμβάνεται το ενδεικτικό πλαίσιο διεξαγωγής και των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα προηγηθούν οι απολυτήριες εξετάσεις των υποψήφιων μαθητών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Επαναληπτικές απολυτήριες θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου. Στο χρονοδιάγραμμα δεν περιλαμβάνονται επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την αίτηση - δήλωση συμμετοχής είτε από το διαδίκτυο (στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο Εξετάσεις), είτε από το Λύκειό του. Οι οδηγίες συμπλήρωσης αναγράφονται στο έντυπο και ο υποψήφιος θα προσέρχεται στο Λύκειό του για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει έως τις 2 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανελλαδικές 2017

* Στα Μηχανογραφικά Δελτία εντάσσονται το νέο τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το νέο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δεν θα απαιτηθεί φέτος εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας για αυτά τα δύο τμήματα.

* Στα Μηχανογραφικά Δελτία επανεισάγονται εννέα τμήματα ΤΕΙ φέτος, που βρίσκονταν σε καθεστώς μεταβατικότητας

* Οι υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) σε κοινή ύλη και κοινά θέματα, μπορούν από φέτος να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

* Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ μπορούν να διεκδικήσουν ξεχωριστό ποσοστό θέσεων 1% επί των εισακτέων μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.

* Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ γενικά στο μηχανογραφικό δελτίο του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, εκτός από τις Σχολές και Τμήματα που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους, επιπλέον και μία Κοινή Ομάδα Σχολών.

* Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

* Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

* Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές το 2015 ή το 2016 υποβάλλουν απευθείας Μηχανογραφικό Δελτίο.

* Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων - πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), και που έχουν ήδη αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, θα καταθέσουν Μηχανογραφικό Δελτίο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL