Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Την ανακοινώνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας / Επιτροπή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ανακοινώνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας / Επιτροπή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης

Επιτροπή αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης, συνεδριάζει σήμερα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χαιρετίσει τη συνεδρίαση, στην οποία, κατά τις πληροφορίες, θα συμμετέχουν περί τους 20 εμπειρογνώμονες.

Την επιτροπή είχε προαναγγείλει ο υπουργός ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του τον Δεκέμβριο. Χθες δήλωσε ότι “δεν υπήρξε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους” κάτι ανάλογο, σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Στην πρώτη αυτή προσπάθεια να αποτιμηθεί η εικόνα της εκπαίδευσης όσον αφορά το οικονομικό της καθεστώς, “όλα τα κόμματα, γενναιόδωρα και χωρίς καμία υστεροβουλία, υπέδειξαν εμπειρογνώμονες. Δύο κόμματα δεν υπέδειξαν εμπειρογνώμονες, είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, αλλά όλα τα άλλα κόμματα έχουν υποδείξει εμπειρογνώμονες”, όπως είπε ο Κ. Γαβρόγλου. “Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταφέρει σε τρία χρόνια τουλάχιστον να κλείσει τις ψαλίδες ως προς τις ανελαστικές δαπάνες, για να μην υπάρχει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο”, συμπλήρωσε.

Ένα πόρισμα και μια "μέθοδος"

Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει καταρτιστεί πόρισμα για τη σημερινή εικόνα της εκπαίδευσης. Η επιτροπή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρέπει να προσδιορίσει την ανελαστική δαπάνη για τη βιωσιμότητα κάθε επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά και να καταρτίσει “μέθοδο” που θα δίνει τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησής της, βάσει ευρωπαϊκών κριτηρίων. Το σκέλος αυτό αφορά κατ’ ουσίαν ένα “πληροφοριακό σύστημα”, που θα αποτυπώνει την εικόνα των εκπαιδευτικών οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς υπουργείου Παιδείας καθίσταται σαφής η ανάγκη το όλο εγχείρημα να χαρακτηρίζεται από λογοδοσία και διαφάνεια.

Οι άξονες του πορίσματος

* Δαπάνες για ανθρώπινο δυναμικό

* Δαπάνες υποδομών

* Λειτουργικές δαπάνες όλων των κατηγοριών

* Αναπτυξιακές δαπάνες

* Τρόποι αντιμετώπισης έκτακτων δαπανών

* Διαχείριση εσόδων

* Δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων

* Αποτελεσματικότερη κατανομή

ΔΟΕ: 50% κάτω οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων

“Οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50%” τόνισε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), καταγγέλλοντας ότι “πολλοί δήμοι δεν αποδίδουν τις λειτουργικές δαπάνες όπως οφείλουν ή κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες”. Η ΔΟΕ ζήτησε “αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των σχολείων, στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του δημόσιου σχολείου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL