Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Βιομήχανοι και σχολάρχες σε κοινή γραμμή για την παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιομήχανοι και σχολάρχες σε κοινή γραμμή για την παιδεία

Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα ακούστηκαν από τον πρόεδρο του συνδέσμου των σχολαρχών πριν από μία εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής, ο ΣΕΒ εισηγείται 12 μέτρα για την εκπαίδευση, ώστε να... ανέβουν τα δημόσια σχολεία στο επίπεδο των ιδιωτικών.

"Το δίδαγμα της σύγκρισης του Ελληνικού ιδιωτικού σχολείου (που αφορά λίγους σχετικά μαθητές καθώς κάτω από το 6% του μαθητικού πληθυσμού παρακολουθεί μαθήματα σε ιδιωτικά σχολεία, ποσοστό που υστερεί του μέσου όρου του ΟΟΣΑ που ξεπερνάει το 15%) είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτεία να εξαναγκάζει το ιδιωτικό σχολείο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του δημόσιου σχολείου σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά μόνο, την επιλογή βιβλίων, τις ώρες διδασκαλίας και την επιλογή μαθημάτων. Αντίθετα, θα έπρεπε να επιτρέψει στο δημόσιο σχολείο να βελτιωθεί αξιοποιώντας το παράδειγμα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων καθώς αυτό θα ωφελούσε άμεσα και ουσιαστικά το 95% περίπου των μαθητών της χώρας", αναφέρεται στην ανάλυση.

Για να γίνει αυτό, οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16 για την παροχή δωρεάν παιδείας, προτείνει μισθολογικές περικοπές και αύξηση ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς, διοικητική αποκέντρωση και αυτονομία των σχολείων -ακόμη και στη διαχείριση του προϋπολογισμού τους- και προσανατολισμό της εκπαίδευσης στα πρότυπα του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ.


Δείτε εδώ την Ειδική Έκδοση του ΣΕΒ

Δείτε εδώ για τον διαγωνισμό PISA, και για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL