Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Αύξηση κατά 6,66% των πιστώσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση κατά 6,66% των πιστώσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σχέδιο έξι σημείων για την οικονομική υποστήριξη των πανεπιστημίων παρουσιάζει σήμερα το πρωί στους πρυτάνεις ο Κώστας Γαβρόγλου. Καθώς τα ΑΕΙ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, ο υπουργός Παιδείας σηκώνει το γάντι με όπλο την αύξηση του προϋπολογισμού.

Στην έκτακτη πρυτανική σύνοδο που πραγματοποιείται από τις 11.00 στο ξενοδοχείο “Sofitel”, οι επικεφαλής των πανεπιστημιακών διοικήσεων θα ανοίξουν το κεφάλαιο της χρηματοδότησης. Ο Κ. Γαβρόγλου θα προσπαθήσει να "προλάβει" τις αντιδράσεις τους ξεδιπλώνοντας το σχέδιο για την ενίσχυσή τους, και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στην Παιδεία.

Κατά τις πληροφορίες θα αποφύγει να φέρει τους πρυτάνεις ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων για τα μεταπτυχιακά δίνοντας χρόνο στη συζήτηση να μεταφερθεί στη σύνοδό τους στις 29 Ιανουαρίου. Ωστόσο θα προαναγγείλει σχετικά τις υποτροφίες και την ανάγκη να καταρτίσουν τα ίδια τα ιδρύματα το οικονομικό πλάνο τους, το οποίο εφεξής θα συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους.

Τα έξι σημεία

1. Τακτικός προϋπολογισμός

Για το 2017 θα ανακοινώσει την αύξηση των πιστώσεων στην τριτοβάθμια στα 874,5 εκατ. ευρώ, από 820 εκατ. ευρώ το 2016 (+6,66%). Ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου ενισχύεται κατά 5,41%, στα 4,518 δισ. ευρώ.

2. ΕΣΠΑ 2014 -2020

* Από το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” 270 εκατ. ευρώ για δράσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήδη τρέχουν δράσεις 50 εκατ. ευρώ για υποστήριξη της διδακτορικής έρευνας, ενίσχυση των μεταδιδακτόρων ερευνητών, απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού και πρακτική άσκηση φοιτητών. Αναμένονται δράσεις οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών ευπαθών ομάδων και χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές. Συνολικά ωφελούνται 154.000 φοιτητές και νέοι ερευνητές.

* Από το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” έχουν προϋπολογιστεί 60 εκατ. ευρώ υπέρ της απασχόλησης αποφοίτων. Ακόμη σχεδιάζεται ερευνητική συμμετοχή πανεπιστημιακών ερευνητών σε δράσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ύψους 500 εκατ. ευρώ φέτος, 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο).

* Από περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα θα δοθούν 111 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ΑΕΙ.

3. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Υπογραφή σύμβασης 184 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών των ΑΕΙ (υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο και λήγει το καλοκαίρι του 2020). Τα 138 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 46 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. Δυνατότητα για την ένταξη επιπλέον δράσεων ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.

4. Κάλυψη ανελαστικών δαπανών

Δέσμευση πλήρους κάλυψης στην τριετία με την ολοκλήρωση της αποτύπωσής τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 (πρωτοβουλία ΥΠΠΕΘ, Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκπροσώπων της Διεύθυνσης Ανωτάτης Εκπαίδευσης και ΑΕΙ).

5. Αξιοποίηση ιδίων πόρων / εσόδων / περιουσίας

Τα ΑΕΙ καλούνται εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να καταθέσουν σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ίδιων εσόδων - πόρων και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους (ακίνητης περιουσίας, κληροδοτημάτων, εσόδων από παροχή υπηρεσιών κ.λπ.). Η χρηματοδότησή τους συνδέεται και με την υποβολή / εφαρμογή του σχεδίου.

6. Ελαφρύνσεις

Έκπτωση 25% στις τιμές του ρεύματος (ΔΕΗ) και διακανονισμός σε 36 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διαπραγματεύσεις για μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL