Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Τα έξι σημεία της ενδιάμεσης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα έξι σημεία της ενδιάμεσης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση

“Σε συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ”, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση, που ανέλαβε να συντάξει ο οργανισμός και που επιχειρεί μια πρώτη επισκόπηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στις χθεσινές προγραμματικές του δηλώσεις ανήγγειλε την παρουσίασή της. Κατά την "Διαύγεια" ο τίτλος αυτής θα είναι “Εστιασμένη Μελέτη Επισκόπησης της ανάπτυξης και εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα”. Κατά τη στοχοθεσία, θα συμπέσει χρονικά με την υπογραφή της σύμβασης της ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό, για την κατάρτιση της τελικής και εκτενέστερης μελέτης, που θα καταλήγει και σε προτάσεις πολιτικής.

Ήδη από πρώτο τρίμηνο του 2016 ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας και είχε σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες, Έλληνες εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους φορέων, για να συγκεντρώσει στοιχεία ώστε να επικαιροποιηθεί η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ (κατά τη μνημονιακή υποχρέωση). Πρόκειται για μια έκθεση που είχε δεχθεί σκληρή κριτική για το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο των συστάσεών της. Υπουργείο και Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανέλαβαν από τις αρχές του 2016 να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς φορείς, θεσμούς και το υπουργείο.

Ταυτόχρονα όμως η πολιτική ηγεσία ζητούσε να διαμορφωθεί μια έκθεση η οποία δεν θα λειτουργεί ως  επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 αλλά θα αποτυπώνει με πραγματικούς όρους την εικόνα του συστήματος μετά την επταετία της κρίσης, και θα εστιάζει σε ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση και προοπτική για την εποχή μετά την κρίση.

Δεν ήταν όμως παρά το φθινόπωρο που “δόθηκε” τελικά από τους Θεσμούς το “πράσινο φως” για την υλοποίηση μιας νέας έκθεσης. Η ενδιάμεση έκθεση, κατά τις πληροφορίες της "Α" (που δημοσιεύονται και στο σημερινό φύλλο), μελετά τα εξής σημεία:

1. Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση
Διαπιστώνει ότι το 85% αφορούν μισθολογικές δαπάνες. Δεν προτείνει, ωστόσο, περικοπή στους μισθούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνολική αύξηση του προϋπολογισμού. Προτείνεται η  ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων ώστε να κατευθύνονται περισσότεροι στα σχολεία που τους έχουν ανάγκη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Έκθεση απολήγει σε διαθέσιμες επιλογές (policy options), όχι συστάσεις.

2. Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολείων, των πανεπιστήμιων, άλλων μεταλυκειακών θεσμών
Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, τόσο επί της παιδαγωγικής, όσο και της οικονομικής αυτονομίας. Δεν τίθενται ζητήματα κατάργησης σχολικών μονάδων. Προτείνεται η αυτοαξιολόγηση ως προς τη βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών θεσμών. Εδώ συνδέεται και η μελέτη για τα οικονομικά της εκπαίδευσης, που προανήγγειλε χθες ο Κ. Γαβρόγλου, και που θα εκπονήσει η ελληνική πλευρά.

3. Αποτελεσματική σχολική διοίκηση, επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης
Θίγεται η διαδικασία επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, διαπιστώνεται η ανάγκη για δικτύωση ανάμεσα σε παλαιούς και νεότερους εκπαιδευτικούς, για τη διάχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας. Δεν τίθενται ζήτημα απολύσεων, και όπως χθες ξεκαθάρισε ο υπουργός, ούτε ζήτημα αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

4. Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων
Πλήρης στήριξη στις μεταρρυθμιστικές ενέργειες, στην επέκτασή του σε όλες τις σχολικές μονάδες, διαπίστωση αδυναμιών του προηγούμενου καθεστώτος.

5. Συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
Αποτιμώνται θετικά οι διεργασίες για τον Ενιαίο Χώρο. Προτείνεται αναμόρφωση της ανώτατης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με στόχο την σύνδεση την οικονομία και την αγορά εργασίας. Σχετικά, ο Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι θα καλέσει το Προεδρείο των Προέδρων των ΤΕΙ, το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων για να συζητηθούν τα προβλήματα.

6. Αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης
Στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα του τί είδους δείκτες θα αξιοποιούνται και ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία. Σχετικά, πάντως, ο υπουργός προανήγγειλε την αναβάθμιση των ΑΔΙΠ και ΑΔΙΠΠΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL