Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Προσπαθούν να παγώσουν τον νόμο του υπουργείου Παιδείας / Πλήρης η συνεννόηση σχολαρχών - θεσμών, καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπαθούν να παγώσουν τον νόμο του υπουργείου Παιδείας / Πλήρης η συνεννόηση σχολαρχών - θεσμών, καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Σε απόλυτη συνεννόηση βρίσκονται οι σχολάρχες με τους θεσμούς προκειμένου να “παγώσει” ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση. Κάθε φορά που οι τελευταίοι ασκούν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας, έχει προηγηθεί την ίδια μέρα, ή την προηγούμενη, ανακοίνωση των σχολαρχών ενάντια του νόμου. Αυτήν τη φορά μπορεί τα προσχήματα να διατηρήθηκαν, δεν έλειψε όμως η συνεννόηση...

Σήμερα βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης στα Γιάννενα τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Ηπείρου, όπως αποκαλύπτει η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), για λειτουργία εκπαιδευτηρίου “χωρίς άδεια και για χορήγηση παράνομων τίτλων σπουδών τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια”. “Εκατοντάδες τίτλοι σπουδών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για γονείς και μαθητές που δεν φέρουν καμία ευθύνη” τονίζει η ΟΙΕΛΕ, της οποίας ο πρόεδρος, Μιχάλης Κουρουτός, βρίσκεται στα Γιάννενα ως μάρτυρας κατηγορίας.

Εν όψει της δίκης, λοιπόν, και ενώπιον του νέου υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, οι θεσμοί έθεσαν για ακόμη μια φορά θέμα απόσυρσης της διάταξης για τον έλεγχο της καταχρηστικότητας των απολύσεων από υπηρεσιακά συμβούλια. Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αφού σε κάθε διαπραγμάτευση ή άτυπη συνάντηση επιμένουν να επαναφέρουν τη διάταξη. Ο Κ. Γαβρόγλου έχει δηλώσει αμετακίνητος από τη θέση του προκατόχου του, Ν. Φίλη: Ο νόμος συζητήθηκε για πολλούς μήνες, ήταν γνωστός και δεν αλλάζει.

Σχέσεις... με παρελθόν

Η ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει σχετικά ότι προ ημερών “ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι αιτήματα εργοδοτικών οργανώσεων μεταφράζονται στα αγγλικά και φτάνουν ως δήθεν προτάσεις των θεσμών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα χέρια των υπουργών”. Μάλιστα, η ομοσπονδία υπογραμμίζει τη στενή σύνδεση επιχειρηματικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τους δανειστές. “Ο πατέρας απερχόμενου στελέχους του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπήρξε για 25 χρόνια διευθυντικό στέλεχος δύο εκ των μεγαλύτερων συγκροτημάτων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και του Κολεγίου Αθηνών” αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Πλήθος παρατυπιών και παρανομιών

Το θέμα των παράτυπων τίτλων είχε ανακινηθεί τον περασμένο Μάιο, όταν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη (από εποχής Μ. Γιαννάκου) που καλούσε σε ειδικές πτυχιακές εξετάσεις αποφοίτους ιδιωτικών ΤΕΕ. Πρόκειται για εκπαιδευτήρια της περιφέρειας των οποίων η άδεια λειτουργίας αφαιρέθηκε την περίοδο 2004-2008. Εννέα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, που παρέμενε ανενεργός, το υπουργείο επέκτεινε το χρονικό διάστημα εφαρμογής του, για παρατυπίες και πριν από το 2004, κατά τη σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Είχε προηγηθεί σωρεία ενδελεχών ελέγχων του ΣΕΕΔΔ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο σύνολο των ΤΕΕ της χώρας, και το σώμα εντόπισε περιστατικά που αφορούν από συστηματική αλλοίωση γραπτών μέχρι μη θεωρημένα απουσιολόγια. Πάντως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, αφού αφορούν σε παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαρύνουν με άμεσες ευθύνες του ίδιους τους υποψηφίους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τις παραμέτρους για την ενεργοποίηση της διάταξης για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις που θα διενεργηθούν για τους κατόχους των παράτυπων τίτλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL