Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Άριστα για τους αποφοίτους ιδιωτικού σχολείου, που βαρύνεται με παραχάραξη της Τράπεζας Θεμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άριστα για τους αποφοίτους ιδιωτικού σχολείου, που βαρύνεται με παραχάραξη της Τράπεζας Θεμάτων

Νέο περιστατικό αυθαιρεσίας σε ιδιωτικό σχολείο έφερε στο φως η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αφού σε επίσκεψή της στην περιφέρεια ανακάλυψε ότι όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ιδιωτικού σχολείου αποφοιτούν όλοι με άριστα!

Το ίδιο ιδιωτικό σχολείο βρίσκεται στα δίκτυα της δικαιοσύνης για παραχάραξη του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που τέτοιες σκανδαλώδεις περιπτώσεις παρατυπίας βγαίνουν στην επιφάνεια, ειδικά από δομές της δευτεροβάθμιας επαρχιακών πόλεων, όπου το δίκτυο ελέγχου πολλές φορές υπήρξε “χαλαρό”.

Το θέμα είχε ανακινηθεί τον περασμένο Μάιο, όταν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη (από εποχής Μ. Γιαννάκου) που καλούσε σε ειδικές πτυχιακές εξετάσεις αποφοίτους ιδιωτικών ΤΕΕ, των οποίων η άδεια λειτουργίας αφαιρέθηκε την περίοδο 2004-2008 μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Μάλιστα, εννέα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, που παρέμενε ανενεργός, το υπουργείο επέκτεινε το χρονικό διάστημα εφαρμογής του, για παρατυπίες και πριν το 2004, κατά τη σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Είχε προηγηθεί σωρεία ενδελεχών ελέγχων του Σώματος, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο σύνολο των ΤΕΕ της χώρας. Η ΟΙΕΛΕ είχε κοινοποιήσει σχετικές καταγγελίες στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, για “διορισμούς στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών από παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης”, που διαβιβάστηκαν στο ΣΕΕΔΔ για την εκπόνηση των ελέγχων. Το σώμα εντόπισε περιστατικά που αφορούν από συστηματική αλλοίωση γραπτών μέχρι μη θεωρημένα απουσιολόγια.

Την άμεση παρέμβαση του υπ. Παιδείας ζητά η ΟΙΕΛΕ

Πάντως η περίπτωση που καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ σήμερα δεν έχει σχέση με τις ανωτέρω περιπτώσεις των ιδιωτικών ΤΕΕ. “Το συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο είχε παραχαράξει και το θεσμό της τράπεζας θεμάτων με σκοπό να πριμοδοτηθούν οι μαθητές του με άριστη βαθμολογία. Για αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι του σχολείου έχουν παραπεμφθεί για πειθαρχικό αδίκημα”, τονίζουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, κάνοντας λόγο για ένα “ακραίο φαινόμενο ανομίας από το οποίο δεν πλήττεται μόνο το δημόσιο συμφέρον και το αγαθό της εκπαίδευσης, αλλά και η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που λειτουργούν νόμιμα και σε ιδιωτικά σχολεία που κάνουν χρήση τέτοιων πρακτικών”.

Μετά την σημερινή της ανακάλυψη, παρουσία του προέδρου της, Μ. Κουρουτού, η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση παρέμβαση του νέου υπουργού Παιδείας για να διαπιστωθεί η πιθανή αλλοίωση των βαθμολογιών και η παραχάραξη των τίτλων σπουδών. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για την επαναφορά της νομιμότητας, αφού νομιμοποιεί τη διενέργεια ελέγχων από τις περιφερειακές δ/νσεις και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, αφού αφορούν σε παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαραίνουν με άμεσες ευθύνες του ίδιους τους υποψηφίους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τις παραμέτρους για την ενεργοποίηση της διάταξης για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις, που θα διενεργηθούν για τους κατόχους των παράτυπων τίτλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL