Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σήμερα στην Αυγή: Παιδεία για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στην Αυγή: Παιδεία για όλους

Την Παιδεία των "ίσων ευκαιριών", που σημαίνει ότι "όλα τα παιδιά που έχουν την ικανότητα να έχουν και τη δυνατότητα να σπουδάσουν", προέβαλε ο πρωθυπουργός ως όραμα της κυβέρνησης και ως στόχευση των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, που "έσπασε τα κοινωνικά στεγανά και αναβάθμισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων", επέκρινε τον "ιδιότυπο συμπλεγματισμό" που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε υπογράψει τη μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 1,8% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 2,8% που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα.

Παιδεία για την ελίτ

Ένα σύστημα πολλών ταχυτήτων και επιπέδων, που στο όνομα της "αξιολόγησης" θα περιλαμβάνει αλλεπάλληλα "ξεσκαρταρίσματα" όσων δεν μοχθούν ώστε στην κορυφή της πυραμίδας να αναδεικνύονται οι πραγματικά "άριστοι", προέβαλε ως πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Παιδεία ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ανατρέψει ως πρωθυπουργός όλα όσα πράττει η τωρινή κυβέρνηση. Το γεγονός ότι οι οικογένειες των "αρίστων" θα πρέπει να έχουν και κάποια οικονομική επιφάνεια για να ανταποκριθούν στα "άριστα" ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια και στα υψηλά δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές, τα οποία υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επέτρεψε στον Αλ. Τσίπρα να επισημάνει ότι η Ν.Δ. "δεν είναι με την αριστεία που προβάλλει, αλλά με τον ελιτισμό".

Διαβάστε τα υπόλοιπα θέματα στην έντυπη έκδοση της "Αυγής"

https://www.avgi.gr/subscriptions

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους από σήμερα τα λεωφορεία

Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ μετά την καταβολή ενός μισθού από το ΥΠΟΜΕΔΙ, που συνοδεύτηκε από την προειδοποίηση του Χρ. Σπίρτζη προς τη διοίκηση του οργανισμού πως "Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτή η κατάσταση και αυτός ο εκβιασμός".

Το ΣτΕ απέρριψε όλα τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, καταρρίπτοντας άλλο ένα εμπόδιο που επιχειρήθηκε να στηθεί στη διαδικασία αδειοδότησης. Και ενώ αύριο ακολουθεί η συζήτηση επί των κύριων προσφυγών, ο Ευ. Βενιζέλος προχώρησε χθες σε ωμή παρέμβαση, υποδεικνύοντας στο ΣτΕ ποιες νομικές απόψεις πρέπει να λάβει υπόψη!

Χαίρε Νότη Μηταράκη

Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαιρέτισε με μήνυμά του τη χθεσινή αντιπροσφυγική συγκέντρωση των ξενοφοβικών της Χίου, σε αντίθεση με την Τοπική Οργάνωση του κόμματός του, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να "συρθεί πίσω από ανώνυμους", γνωρίζοντας την ακροδεξιά ταυτότητα των οργανωτών, η οποία προφανώς και δεν ενόχλησε τον κ. Μηταράκη.

ΔΕΗ: Παράταση της ρύθμισης οφειλών έως τις 31 Οκτωβρίου

Παράταση κατά ακόμα έναν μήνα, ώς τις 31 Οκτωβρίου, δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ στην ισχύ της τρέχουσας ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών μέσω διακανονισμών, την οποία μάλιστα επεκτείνει και στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ο καθρέφτης και το παράθυρο

Κάποιος, κάπου, κάποτε είχε πει το εξής: Ο ρόλος της Παιδείας είναι να μετατρέπει τον καθρέφτη (της αυτο-αναφορικότητας) σε παράθυρο (μέσω του οποίου βλέπουμε τι συμβαίνει έξω από μας). Μεγάλη κουβέντα, που μπορεί όμως να διατυπωθεί και αλλιώς. Η Παιδεία είναι το Όργανο μέσω του οποίου η διαισθητική (υποκειμενική) οπτική αντικαθίσταται σιγά σιγά από μια ικανότητα αντικειμενικής εκτίμησης της πραγματικότητας. Και ο Λόγος ανακτά τον κοινωνικό χαρακτήρα του προσαρμοζόμενος ακριβώς στην (κοινωνική) υφή του.

του Σπύρου Γεωργάτου

Ντράγκι προς Γερμανούς: Η ΕΚΤ σταθεροποίησε την Ευρωζώνη

Τους ισχυρισμούς του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ λειτουργούν ως άτυπη διάσωση των Νοτίων της Ευρωζώνης απέκρουσε χθες ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στη γερμανική Βουλή. Η νομισματική πολιτική συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας το Βερολίνο να συμβάλει σε μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, εντείνονταν τα σενάρια περί κρατικής διάσωσης της παραπαίουσας Deutsche Bank, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ενώ η τράπεζα ξεπουλούσε όσο όσο θυγατρική της στη Βρετανία για να μαζέψει ρευστό.

Γυάρος: Έκθεση φωτογραφίας στα ερείπια της μνήμης

Συνεχίζεται ώς την Παρασκευή η έκθεση φωτογραφικού υλικού για τη Γυάρο, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974, τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν στη Γυάρο παλιότερα αλλά και στα νεότερα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας.

Η "Αντιγόνη" στα Κατεχόμενα

Σηματοδοτώντας την ενότητα και τη συμφιλίωση, και παρά τις αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κατάμεστο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL