Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Οργανωμένο το ξενοφοβικό ρεσιτάλ στο Ωραιόκαστρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργανωμένο το ξενοφοβικό ρεσιτάλ στο Ωραιόκαστρο

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και και επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη-Ανατροπή, Γρηγόρη Εδιρνέλη, οι προσκεκλημένοι του Δημάρχου Αστέριου Γαβότση, μετέτρεψαν σε χάβρα το δημοτικό συμβούλιο όταν ο Δήμαρχος έθεσε το ζήτημα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με αποτέλεσμα την προκλητική απόφαση ορισμένων γονέων να εμποδίσουν την εισδοχή τους με απειλές για κατάληψη.

Χρύσα Βαϊνανίδη

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ωραιόκαστρο βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας επισημαίνει στο Κόκκινο ο επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη-Ανατροπή, Γρηγόρης Εδιρνέλης, υπενθυμίζοντας πως πριν από λίγους μήνες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου πρωτοστάτησε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του κέντρου φιλοξενίας της περιοχής. Σημείωσε, μάλιστα, πως ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν «διεκδικεί δάφνες προοδευτικότητας» και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν είναι ρατσιστής και ξενοφοβικός, οι πράξεις του αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Ζητήματα «περί υγείας, πίστεως και εικόνων»

Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβρότσης, πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες, συγκάλεσε αυτοβούλως έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Οι προσκεκλημένοι του Δημάρχου δημιούργησαν πανδαιμόνιο με αλλαλαγμούς «περί υγείας, πίστεως και εικόνων», καθώς άρχισαν να φοβίζουν και να τρομοκρατούν τους παρευρισκόμενους ότι τα προσφυγόπουλα είναι γεμάτα ασθένειες, οι πρόσφυγες θα κατεβάσουν τις εικόνες από τις αίθουσες ή ότι θα κάψουν εκκλησίες. Μάλιστα, όποιος προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των προσφύγων, έρχονταν αντιμέτωπος με ύβρεις ή ακόμη και απειλές.

Εύποροι οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου

Ωστόσο, οι αντιδράσεις προέρχονται από μια δυναμική μειοψηφία που καθογηγούνται από συγκεκριμένους ανθρώπους και συμφέροντα. Όπως διευκρινίζει ο Γρηγόρης Εδιρνέλης, το Ωραιόκαστρο είναι προάστιο της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τρεις δημοτικές ενότητες. Τη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας. Ο πληθυσμός είναι μεικτός: αστικός, γεωργικός και κτηνοτροφικός. «Στις δημοτικές ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας υπάρχει κυρίως γεωργοκτηνοτροφία, ενώ στο Ωραιόκαστρο υπάρχει κυρίως ο αστικός ιστός με υψηλά εισοδήματα και τους κατοίκους να προέρχονται κυρίως από εύπορες οικογένειες» προσδίδοντας ταξικό πρόσημο στις «διαμαρτυρίες» των «αγανακτισμένων» κατοίκων της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL