Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Οι «23» ρυθμίσεις που άλλαξαν τον (σχολικό) κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι «23» ρυθμίσεις που άλλαξαν τον (σχολικό) κόσμο

Με είκοσι τρεις παρεμβάσεις αλλάζουν όλα στην εκπαίδευση. Οι αλλαγές αυτές, που στοχεύουν στην προσαρμογή της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες όχι μόνο της παιδείας αλλά και της γενικότερης οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής πραγματικότητας, δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστούν... καταλυτικές.

Αν σε αυτές προστεθούν και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά -και που στόχος είναι να συνεχιστούν και φέτος- αλλά και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η επαναφορά του ελέγχου των προσλήψεων αναπληρωτών υπό τον ΑΣΕΠ καθώς και οι τοποθετήσεις δασκάλων και καθηγητών, αλλά και οι προσλήψεις 500 καθηγητών στα ΑΕΙ, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για μια νέα σελίδα στην καθημερινότητα των παιδιών, των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών τους. Και όλα αυτά ενώ μέσα στη χρονιά “έτρεξε” ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία, που έδωσε βήμα σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράσουν την άποψή τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Παιδεία.

Από το Νηπιαγωγείο ως τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αλλαγές είναι καταλυτικές καθώς προβλέπουν :

1.Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Νηπιαγωγεία Πλέον εγγράφονται και προνήπια, προς την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. 14 νήπια και προνήπια, αντί 7 νηπίων ανά τμήμα. Υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για όλα τα τμήματα, από τις 8.30 π.μ. έως 1 μ.μ.. Μέχρι σήμερα το Νηπιαγωγείο τελείωνε έως τις 12.30 μ.μ. και το Δημοτικό σχολούσε στις 12.25 μ.μ. ή στις 1.15 μ.μ. ή στις 2 μ.μ. ανάλογα με τον τύπο.

2. Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Λήξη μαθημάτων στις 1.15 μ.μ. Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 30 ανά εβδομάδα, μειωμένες κατά 5 σε σχέση με τα Δημοτικά Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), αλλά αυξημένες από τις 23, 25, 28, 29 με τις οποίες λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι τα κλασικά Δημοτικά. Σημειωτέον, πρόγραμμα ΕΑΕΠ είχαν μόνο 1.337 12/θέσια δημοτικά. Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει, χωρίς καμία διαφοροποίηση.

3. Ολοήμερο πρόγραμμα Από 1.15 μ.μ. ώς 4 μ.μ, με μελέτη, σίτιση και επιλογή ενός επιπλέον μαθήματος (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων). Δυνατότητα για ολοήμερα τμήματα θα υπάρχει ακόμη και στα τετραθέσια σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών από φέτος. Δικαίωμα εγγραφής και σε παιδιά ανέργων. Δυνατότητα σε όλα τα νηπιαγωγεία να συστήσουν ολοήμερα τμήματα (1-4 μ.μ.).

4. Αγγλικά για όλα τα παιδιά από την Α' Δημοτικού Συν μία ώρα Πληροφορική για όλους από την Α' τάξη, μία ώρα Μαθηματικά επιπλέον σε κάθε τάξη και δεύτερη ξένη γλώσσα για όλους, ακόμη και στα 5θέσια και 4θέσια σχολεία της επαρχίας, που μέχρι πέρυσι δεν παρείχαν σε καμία τάξη τη δυνατότητα για δεύτερη ξένη γλώσσα ή Πληροφορική. Στα σχολεία αυτά αυξάνονται και οι ώρες διδασκαλίας στη Μελέτη Περιβάλλοντος, την Αισθητική Αγωγή και τη Φυσική Αγωγή από την Α' Δημοτικού.

5. Διδασκαλία της κολύμβησης για μαθητές της Γ΄ τάξης Στα Δημοτικά όλης της χώρας, που απέχουν μέχρι και 25 χιλιόμετρα από τον χώρο διεξαγωγής του μαθήματος, και στη Δ’ τάξης σε ειδικές περιπτώσεις.

6. Εξορθολογισμός της ύλης σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων, σε συνεργασία με το ΙΕΠ, εισαγωγή νέων διδακτικών αντικειμένων, επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, χρήση Προγραμμάτων Σπουδών που καταρτίστηκαν και δοκιμάστηκαν τα περασμένα χρόνια (π.χ., στα Θρησκευτικά).

7. 32 ώρες/εβδομάδα στα Γυμνάσια σε κάθε τάξη Μία ώρα λιγότερη Αρχαία Ελληνικά (πρωτότυπο κείμενο) σε κάθε τάξη, συν μία ώρα Γλωσσικής Διδασκαλίας στην Α' Γυμνασίου, μείον τέσσερις ώρες συνολικά από τα τις λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις (project) που εντάσσονται στη Γλωσσική Διδασκαλία, καθόλου Οικιακή Οικονομία στη Β' Γυμνασίου, μία ώρα λιγότερη Βιολογία και Γεωγραφία στην Α' τάξη. Διαίρεση σχολικής χρονιάς σε 2 τετράμηνα, δυνατότητα εργασίας στο β' τετράμηνο, σταδιακή υιοθέτηση της περιγραφικής αξιολόγησης. Αύξηση των εβδομάδων διδασκαλίας με περιορισμό του χρόνου που διατίθεται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

8. Περιορισμός εξετάσεων στο Γυμνάσιο Τα μαθήματα επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου. Εξέταση σε 4 μαθήματα στο τέλος του έτους (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία). Στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν αντί ωριαίου διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας. Σχεδιάζεται δε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των εργασιών στη διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης. Πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία, εξ ολοκλήρου περιγραφική αξιολόγηση. Οι λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις και οι Συνθετικές Εργασίες εντάσσονται ως τρόπος εργασίας, ως μέθοδος, στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων.

9. Επέκταση ενισχυτικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο μετά τη λήξη του έτους Για όσους δεν περάσουν σε κάποιο μάθημα, εντατικά μαθήματα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και επανεξέταση το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

10. «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού» στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.

11. Μείωση της γραφειοκρατίας Καταργούνται 350.000 πιστοποιητικά για εγγραφές/μεταβολές μαθητών σε όλες τις βαθμίδες μέσω της διασύνδεσης του Εθνικού Δημοτολογίου με το πληροφοριακό σύστημα My School. Τα ιδιωτικά σχολεία προστίθενται στο My School (μαθητικό δυναμικό, εκπαιδευτικοί) προκειμένου να υπάρχει έλεγχος.

12. Ιδιωτικά σχολεία Επαναφορά της νομιμότητας, τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις, κοινοποίηση στοιχείων για τη λειτουργία τους στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κανένας περιορισμός στις πρόσθετες δραστηριότητες, απαγόρευση λειτουργίας φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στο εσωτερικό τους. Αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων τίτλων σπουδών.

13. Ειδική Εκπαίδευση Ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης και ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από οκτώ χρόνια, έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε γενική τάξη και εκείνων που διδάσκουν στα Τμήματα Ένταξης.

14. Επαγγελματική εκπαίδευση Επαγγελματικά δικαιώματα σε 30 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, επαναληπτικές Πανελλαδικές και για υποψηφίους των ΕΠΑΛ έπειτα από 16 χρόνια, επαναλειτουργία 14 ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, νέα δομή στη διάρθρωση των τάξεων των ΕΠΑΛ και 4ο έτος μαθητείας.

15. Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων Τάξεις υποδοχής, ενισχυτικά τμήματα και κοινά μαθήματα με όλους τους μαθητές των κανονικών πρωινών τάξεων περιλαμβάνει το θεσμικό σχήμα για την εκπαιδευτική υποστήριξη προσφύγων ηλικίας 7 ώς 15 ετών, αλλά και μαθητών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με δυσκολία στην ελληνική γλώσσα. Λειτουργία των αναγκαίων εκπαιδευτικών δομών εντός Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Για παιδιά 4 ώς 7 ετών προβλέπονται δομές εντός των καταυλισμών.

17. Πανελλαδικές Νέο σύστημα εξέτασης 4+1 μαθημάτων, επανακαθορισμός των επιστημονικών πεδίων. Προαναγγελία αποσύνδεσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές για φέτος, αλλαγές στην κατεύθυνση της εισαγωγής σε τμήμα και δυνατότητα κινητικότητας των φοιτητών υπό επεξεργασία.

Αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

18. Έρευνα Θεσμοθέτηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, συμφωνία χρηματοδότησης 240 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εντός του μήνα οι πρώτες προκηρύξεις για μεταδιδακτορική έρευνα και οι πρώτες διδακτορικές υποτροφίες.

19. Μετεγγραφές Δυνατότητα σε κρατουμένους επιτυχόντες, φοιτητές κυπριακής καταγωγής και σε Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Σύσταση Τριμελούς Επιτροπής Ενστάσεων επί του πίνακα δικαιούμενων μετεγγραφής. Καμία αλλαγή για φέτος στα κριτήρια. Αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις αρχές του πρώτου εξαμήνου για φέτος.

20. Μεταπτυχιακά Νομοσχέδιο εντός των ημερών για τη ρύθμιση του τοπίου.

21. Ηλεκτρονικές εγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, προκειμένου να ελαφρύνονται οι μαθητές από τα έξοδα μετακίνησης, περιορισμός των δικαιολογητικών προς κατάθεση για την πρόσβαση σε ακαδημαϊκές υπηρεσίες των ΑΕΙ.

22. Κατάργηση των διαγραφών φοιτητών έπειτα από δύο συνεχόμενα εξάμηνα μη εγγραφής.

23. Οικονομική στήριξη Δωρεάν συγγράμματα για το 2ο πτυχίο, νέος τρόπος διανομής συγγραμμάτων, προς επαναφορά του επιδόματος 1.500 ευρώ στους αριστούχους των ΑΕΙ με βαθμό άνω του 6,5, 4 νέα προγράμματα επιδότησης νέων επιστημόνων, παροχή υποτροφιών από το ΙΚΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL