Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συνάντηση Ν. Φίλη με τον Γ. Καμίνη / 25 "ανοιχτά σχολεία" για τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Ν. Φίλη με τον Γ. Καμίνη / 25 "ανοιχτά σχολεία" για τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα

Για “ανοιχτά σχολεία” σε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης, ξεδιπλώνοντας τη στοχοθεσία του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη. Ο δήμαρχος είπε πως θα λειτουργήσουν 25 “ανοιχτά σχολεία” στην Αθήνα, τα οποία “έχουν υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές προκειμένου να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους, μένοντας ανοιχτά και το απόγευμα”.

Εξηγώντας ότι αρχικά θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής για τα προσφυγόπουλα, που θα λειτουργήσουν σε άλλες ώρες από τις ώρες μαθημάτων -σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε 350 νέες τάξεις υποδοχής-, ο Ν. Φίλης τόνισε πως στη συνέχεια θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε σταδιακά τα παιδιά να ενταχθούν στις τάξεις. Σε περιπτώσεις που οι καταυλισμοί είναι μακριά από τις πόλεις και δεν είναι εύκολη η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών, θα υπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσουν σχολικές δομές σε καταυλισμούς, όπως είπε, ενώ όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, τόνισε ότι θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Προανήγγειλε την πρόσληψη 800 αναπληρωτών δασκάλων που θα αναλάβουν τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. “Το γλωσσικό μέρος για τα προσφυγόπουλα περιέχει την εκμάθηση της ελληνικής, της μητρικής τους γλώσσας -επειδή είναι το πολιτιστικό τους κεφάλαιο- καθώς επίσης και μίας γλώσσας της επιλογής τους” είπε, χαρακτηρίζοντας ουσιαστική τη συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Δύο νεόκτιστα σύγχρονα σχολικά κτήρια στην Αθήνα

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόλις χτυπήσει το κουδούνι, ώστε φέτος τα σχολεία να λειτουργήσουν για πρώτη φορά από την έναρξη του σχολικού έτους χωρίς προβλήματα” τόνισε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι φέτος θα λειτουργήσουν δύο νεόκτιστα σύγχρονα σχολικά κτήρια, το Μουσικό Γυμνάσιο στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής στην πλατεία Κουμουνδούρου, καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας. Στο ίδιο κλίμα, ο Γ. Καμίνης τόνισε: “Ο Σεπτέμβρης και το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία θα μας βρει έτοιμους να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας”.

Σχολικά γεύματα και επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές

Για το θέμα των σχολικών γευμάτων, ο Ν. Φίλης προανήγγειλε παροχή ζεστού φαγητού σε 30.000 παιδιά, ενώ για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης είπε πως “υπάρχουν ιδέες για την αξιοποίηση διαμερισμάτων. Ο δήμαρχος Αθήνας έκανε λόγο για “κενά διαμερίσματα σε περιοχές του κέντρου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη, η πλατεία Βικτωρίας”, αναφέροντας σχετικά πως “πιθανόν με επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που έχουν πάρα πολλά προβλήματα, και έχει ανέβει δραματικά ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων”.

Μ. ΚΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL