Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Αγώνας δρόμου για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

Στις 20 Ιουλίου 2016 ο Δήμος Μονάχου του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας αποφάσισε να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει το 2001 έναντι μικρού τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να οικοδομηθεί ελληνικό σχολείο.

Η κύρια αιτία ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας μας, όπως δηλώθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του σχολείου παράγοντες του Μονάχου και το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για μια «οδυνηρή για τη χώρα μας εξέλιξη». Με ανακοίνωσή του, εξηγεί ότι επί περίπου 15 χρόνια το έργο είχε κυριολεκτικώς βαλτώσει, παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε ελληνικών αρχών.

Μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου άρχισε να σημειώνεται σημαντική πράγματι πρόοδος, όχι όμως τόση, ώστε να άρει την αναξιοπιστία μας στα μάτια των βαυαρικών αρχών.

Δύο φορές ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης επισκέφθηκε το Μόναχο για τον σκοπό αυτόν: Την πρώτη, στις 10 Μαρτίου 2016, οπότε, μαζί με τη γενική πρόξενο Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, επισκέφθηκε τον υπουργό Παιδείας της βαυαρικής κυβέρνησης, L. Spanley. Τη δεύτερη, στις 10 Ιουνίου 2016, οπότε, μαζί με την πρόεδρο των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. Ιωάννα Κοντούλη και τη γενική πρόξενο Μονάχου, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την υπόθεσή μας αντιδήμαρχo J. Schmid.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε»

«Προς επίρρωση της αταλάντευτης βούλησής μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας που αφορούν στην ανέγερση του σχολείου», υπογραμμίζει το υπουργείο, (α) ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό στη Δημοτική Τράπεζα του Μονάχου για να βεβαιώσουμε τον δήμο περί της σταθερής και απρόσκοπτης χρηματοδότησης του έργου και (β) καταθέσαμε λεπτομερές σχέδιο της προόδου των οικοδομικών εργασιών. Δυστυχώς, παρά τις ενέργειές μας, δεν κατέστη δυνατό να μεταπειστεί ο Δήμος Μονάχου.

Το υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος για την υλοποίηση του έργου φορέας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. του υπουργείου Υποδομών δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας για τη συνέχιση του έργου, όπως απαιτεί ο ελληνισμός του Μονάχου και γενικότερα της Γερμανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL