Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ταμείο 240 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων επιστημόνων ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο 240 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων επιστημόνων ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων

Προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ θα έχει το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, που -όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας για τη χρηματοδότησή του- δεν έρχεται να διαχειριστεί την υφιστάμενη κατάσταση των ερευνητικών υποδομών, αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Πρόκειται για κοινό στόχο που μοιράζονται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα δώσει στο ΕΛΙΔΕΚ 180 εκατ. ευρώ ώς το 2018. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10% του δανείου της ΕΤΕπ (18 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προκηρυχθούν ερευνητικές θέσεις εργασίας, με έμφαση στους νέους επιστήμονες.

Με την ψήφιση του σχετικού ν/σ σύστασης του ΕΛΙΔΕΚ, το σύνολο της χρηματοδότησης θα αφορά στην υποστήριξη της ποιοτικής έρευνας και τη χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και τη Καινοτομία, με δικαιούχους πανεπιστήμια, ΤΕΙ και δημόσιους ερευνητικούς φορείς της χώρας.

Η καινοτομία του ιδρύματος αφορά στην “από τα κάτω” διοίκηση του ιδρύματος, αφού στηρίζεται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την έρευνα, Κώστας Φωτάκης, προαναγγέλλοντας ότι στο “μακράς πνοής εγχείρημα του ΕΛΙΔΕΚ” θα υπάρξει δεύτερος “κουμπαράς” για την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τόνισε ότι το “ίδρυμα απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα και θα είναι προσανατολισμένο στη στήριξη νέων ερευνητών σε προ- και μετα- διδακτορικό επίπεδο”, συμπληρώνοντας πως “φιλοδοξούμε να αποτελέσει το υπόστρωμα για την ουσιαστική προώθηση του ενιαίου χώρου Έρευνας και Παιδείας”. Μάλιστα, στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι επίκειται στην ίδια κατεύθυνση η ρύθμιση του χάρτη των μεταπτυχιακών.

“Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μετατραπεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης σε έναν ενάρετο κύκλο δίκαιης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας” δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα το ΕΛΙΔΕΚ “να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας”, κατά το οποίο “το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν θα είναι οι χαμηλοί μισθοί”.

Από πλευράς ΕΤΕπ, ο αντιπρόεδρός της Jonathan Taylor, δήλωσε πως “σε όλη την Ευρώπη, χάνονται ευκαιρίες όταν υπάρχουσες και δυνητικές ερευνητικές δεξιότητες δεν αξιοποιούνται”, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση που η ΕΤΕπ πρώτη φορά θα στηρίξει την έρευνα στην Ελλάδα, γεγονός που “ αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχει το Ίδρυμα να ενισχύσει την ελληνική αριστεία και να προσφέρει στους νέους Έλληνες ερευνητές ένα μέλλον στη χώρα τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL