Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Το άρθρο 16 του Συντάγματος θα διατηρηθεί ξεκαθαρίζει ο Ν.Φίλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το άρθρο 16 του Συντάγματος θα διατηρηθεί ξεκαθαρίζει ο Ν.Φίλης

Αντίθετος στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης  διαβεβαιώνοντας ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πολιτειακού δυϊσμού», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά για τα περί αύξησης αρμοδιοτήτων του ΠτΔ και εκλογής του από τον λαό προσθέτοντας ότι «σε συνθήκες ανάδυσης του αντιπολιτευτικού φαινομένου και της ακροδεξιάς, χρειάζονται ισχυρά αντίβαρα δημοκρατίας, που παραπέμπουν σε συλλογικές μορφές εξουσίας και όχι σε ανεξέλεγκτη εξουσία ενός ανδρός».

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν μπορούν να εκβιαστούν από τις οικονομικές πιέσεις και από τις επιδιώξεις κυρίαρχων κύκλων για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού».

Σημειώνει μάλιστα ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νέο σύστημα εισαγωγής «που θα αποδεσμεύει τις οικογένειες από το οικογενειακό βάρος των φροντιστηρίων».

Για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Φίλης προαναγγέλλει τη συγκρότηση επιτροπής «που θα εξορθολογήσει τις σχέσεις των δύο θεσμών προς αμοιβαίο όφελος».

Τέλος σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δηλώνει υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών και με διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή «ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα από εσκεμμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL