Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Τέλος στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Τέλος στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων

Παρελθόν αποτελεί πλέον η αντιδημοκρατική και αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις μαθητικές καταλήψεις που εκδόθηκε το 1999, όταν η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα ενάντια στη σχεδιαζόμενη τότε «μεταρρύθμιση» του Λυκείου. Η κατάργηση της ΠΝΠ «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», που κυρώθηκε με τον Ν. 2811/2000, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους. Σημειώνεται ότι η ΠΝΠ προέβλεπε φυλάκιση μέχρι και έξι μηνών στους καταληψίες μαθητές.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στον χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.

Σχετικά με την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων, το θέμα αυτό καλύπτεται ήδη από τη ρύθμιση του Ν. 4326/2015, ώστε να μη διασαλεύεται η ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου.

Με άλλες διατάξεις καθιερώνεται εκ νέου η αντισταθμιστική εκπαίδευση, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε μια σειρά άλλους φορείς να συνάπτουν ή να ανανεώνουν συμβάσεις για προγράμματα και έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ιδίους πόρους. Μεταξύ των φορέων είναι η Ακαδημία Αθηνών, η Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας κ.ά.

Π. Στεφανάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL