Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Υπουργείο Παιδείας / Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης

Διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία και γνώση της τοπικής πραγματικότητας είναι το τετράπτυχο στο οποίο βασίζεται το νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Με το νέο σύστημα συγκροτούνται 13 περιφερειακά αποκεντρωμένα συμβούλια επιλογής και δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να επιλέξουν τους καλύτερους υποψήφιους με σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια. Στη διαδικασία της επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης διατηρείται η ίδια μοριοδότηση σε σχέση με την επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (11 μόρια κατά ανώτατο όριο). Διατηρείται επίσης η μοριοδότηση της υπηρεσιακής κατάστασης - καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας (15 μόρια κατά ανώτατο όριο). Στο κριτήριο της συμβολής του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο διατηρείται η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας (12 μόρια κατά ανώτατο όριο). Στο ίδιο κριτήριο προστίθεται η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης, η οποία θα διενεργείται από τα περιφερειακά συμβούλια με πλήρη διαφάνεια (15 μονάδες κατά ανώτατο όριο). Τα αρμόδια συμβούλια καταρτίζουν κατά αξιολογική σειρά πίνακες των υποψηφίων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, σύμφωνα με την συνολική μοριοδότηση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Έτσι, τερματίζεται ένα καθεστώς αναξιοκρατίας και άκρατου κομματισμού στον χώρο της εκπαίδευσης, το οποίο προσπάθησε να υπερασπιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή η Ν.Δ., παραπέμποντας στη γνωστή ρήση «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Με ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζει το αμαρτωλό παρελθόν των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι τα τελευταία 40 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, μόλις αναλάμβαναν, διέκοπταν εντός ημερών τη θητεία των στελεχών της εκπαίδευσης, έληγαν άμεσα τη θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων, τοποθετούσαν «προσωρινούς αναπληρωτές διευθυντές ΠΕ και ΔΕ», τους οποίους στη συνέχεια «ξεχνούσαν» για δύο ή και τρία χρόνια.

Π. Στεφανάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL