Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C17.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 67%
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 20ΕΤΙΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Τεχνολογία vs εργασία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 20ΕΤΙΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / Τεχνολογία vs εργασία;

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Έτσι λειτουργούν πλέον οι φάμπρικες, με ρομπότ

Η ανησυχία επανέρχεται με κάθε τεχνολογική επανάσταση. Έτσι και τώρα, πριν από περίπου ένα μήνα, στο "New Reddit Journal of Science" ο Στήβεν Χώκινγκ ρωτήθηκε αν εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση θα προκαλέσει έξαρση της ανεργίας αφού οι μηχανές διεκπεραιώνουν τις εργασίες ταχύτερα και φθηνότερα από τον άνθρωπο. "Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, η έκβαση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αναδιανομής" απάντησε ο διάσημος φυσικός για να προσθέσει πως "καθένας μπορεί να απολαύσει μια εκλεκτή ζωή ελεύθερου χρόνου αν ο παραγόμενος πλούτος διανέμεται, ειδάλλως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν οικτρά φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής η τάση δείχνει προς την κατεύθυνση της δεύτερης επιλογής, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα αυξανόμενη ανισότητα", κατέληξε δείχνοντας καθαρά πως, και ετούτη τη φορά, το πρόβλημα δεν είναι η μηχανή αλλά ο καπιταλισμός.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, ένας 69χρονος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αλαμπάμα, ο Τζεφ Σέσσιονς, δημοσίευε άρθρο στην "Washington Post" υπό τον τίτλο: "Η Αμερική οφείλει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές", όπου επικαλείτο μελέτη καθηγητή της Οξφόρδης σύμφωνα με την οποία την επόμενη 20ετία οι μισές θέσεις εργασίας θα είναι αυτοματοποιημένες -για απώλεια του 45% των θέσεων εργασίας κάνει λόγο έκθεση του MIT και αν συνυπολογίσουμε ότι στην Κίνα λειτούργησε ήδη το πρώτο εργοστάσιο χωρίς εργάτες, βλέπουμε την κατεύθυνση - για να συμπεράνει ότι η χώρα δεν χρειάζεται πια χαμηλής ειδίκευσης εργατικής χέρια, όπως είναι οι μετανάστες, τους οποίους, έγραψε, ευνοεί η οικονομική και πολιτική ελίτ των ΗΠΑ για να διατηρούνται χαμηλά οι μισθοί και ψηλά τα κέρδη... Ως βαθιά συντηρητικός ξενοφοβικός, ο Σέσσιονς ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε να δει το ζήτημα της αναδιανομής.

Ούτε την πολιτική των ελίτ φαίνεται, όμως, να διάβασε σωστά. Πριν από μια βδομάδα το Bloomberg παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η Σίλικον Βάλεϊ έχει γίνει η κύρια πηγή των πολιτικών εισφορών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ως αντανάκλαση όχι μόνο του τεράστιου πλούτου του κλάδου αλλά και της αυξανόμενης προσπάθειάς του να διαμορφώσει την πολιτική της Ουάσιγκτον για τη μετανάστευση, την ιδιωτική ζωή και τη λεγόμενη οικονομία της ανταλλαγής. Τι αναφέρει για τη μετανάστευση, λοιπόν, στο πλαίσιο της έρευνας ο μακράν πιο ευνοημένος από τις χρηματοδοτήσεις των τεχνολογικών κολοσσών, επίσης Ρεπουμπλικανός, πλην όμως Αμερικανοκουβανός Μάρκο Ρούμπιο; Ότι το νομικό σύστημα για τη μετανάστευση πρέπει να γίνει "αξιοκρατικό", να λάβει υπόψη τις "δεξιότητες" - φωτεινά, εξειδικευμένα μυαλά χρειάζεται η Σίλικον Βάλεϊ… Περί αναδιανομής, ούτε και αυτός άκουσε κάτι...Και ας είναι αυτό -και όχι η σκληρή ταξική πολιτική ή ο νεολουδιτισμός- το "κλειδί" για να μη γεμίσουμε οικτρά φτωχούς ανθρώπους, μετανάστες ή γηγενείς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL