Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο αυξημένος ΦΠΑ υποκρισίας των επιχειρηματιών τής ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αυξημένος ΦΠΑ υποκρισίας των επιχειρηματιών τής ιδιωτικής εκπαίδευσης

Της Πίκιας Στεφανάκου

Δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες οι υπολογισμοί (στα ΜΜΕ) για το πόσα χρήματα παραπάνω θα πληρώσουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια εξαιτίας της φορολόγησης της τυπικής και άτυπης ιδιωτικής εκπαίδευσης με 13% και 6% αντίστοιχα. Για τα φροντιστήρια δεν γίνεται πολύ λόγος, διότι το έξτρα ποσό, σύμφωνα και με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξένων Γλωσσών Κ. Γκανά, είναι για «μια οικογένεια με δύο παιδιά 60 με 100 ευρώ παραπάνω». Για τα ιδιωτικά σχολεία είναι σίγουρα πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΟΙΕΛΕ, από το σύνολο των ιδιωτικών Δημοτικών σχολείων της χώρας, στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ τον μήνα (2.000 ευρώ τον χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4.500 ευρώ τον χρόνο), ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, οι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ τον μήνα (2.500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4.812 ευρώ ετησίως). Βεβαίως, υπάρχουν και τα σχολεία της λεγόμενης ελίτ, όπου τα δίδακτρα, ανάλογα με τη βαθμίδα και την τάξη φοίτησης, μπορεί να φτάσουν και τα 11.500 ευρώ. Όμως αυτά τα λίγα σχολεία είναι το ρετιρέ του μαθητικού πληθυσμού τής ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία αριθμεί περίπου 85.000 μαθητές.

Οι ενστάσεις της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ, και για λόγους αρχής, έχει ταχθεί κατά της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και η μετατροπή ενός τέτοιου αγαθού σε εμπορεύσιμο είδος θα εισάγει στον ευαίσθητο χώρο τής Παιδείας πρακτικές ανομίας και όρους ασύδοτης αγοράς. Οι διαμαρτυρίες των σχολαρχών και των πολιτικών τους συμμάχων για την επιβολή ΦΠΑ ουδεμία σχέση έχουν με τη θέση της ΟΙΕΛΕ. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια της κρίσης οι σχολάρχες επεδίωξαν και πέτυχαν ακριβώς ένα τέτοιο καθεστώς, το οποίο τους επέτρεψε όχι μόνο να διατηρήσουν τα κέρδη τους, αλλά και να τα αυξήσουν.

Για κάποιους η κρίση έγινε... ευκαιρία

Ας δούμε πώς το κατάφεραν αυτό. Πρώτα και κύρια, μέσω της μείωσης των μισθών των περίπου 10.000 εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και μέσω της αύξησης του ωραρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, οι σχολάρχες κερδίζουν από την καθίζηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ από την αύξηση του ωραρίου κερδίζουν περίπου 15 εκατομμύρια τον χρόνο. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κερδίζουν τον χρόνο από τη μαύρη απασχόληση εκπαιδευτικών σε εκτός προγράμματος δραστηριότητες, συν τα δεκάδες ακόμη εκατομμύρια που με τη μνημονιακή νομοθεσία τούς χαρίστηκαν από καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η κρίση όχι μόνο δεν τους έβλαψε, αλλά τους πρόσφερε την ευκαιρία να μειώσουν μέχρι εκεί που δεν γίνεται το μισθολογικό κόστος. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ για το πώς οι σχολάρχες κατάφεραν να μειώσουν μέσα σε ελάχιστα χρόνια τη μισθολογική δαπάνη. Βάσει των στοιχείων του ΚΑΝΕΠ, προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, το μισθολογικό κόστος αποτελούσε το 40,6% των εσόδων των ιδιωτικών σχολείων. Μετά τις μειώσεις από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, η μισθολογική δαπάνη έπεσε στο 30,3%, ενώ μετά την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου, το κόστος για μισθούς συρρικνώθηκε στο 25,9% (οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι για τους μισθούς διαθέτουν το 65% των διδάκτρων).

Οι αλώβητοι

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τον Μάιο του 2014, ο σύνδεσμος των σχολαρχών (ΣΙΕΙΕ) δίνει οδηγίες στα μέλη του να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να επιδιωχθεί περαιτέρω μείωση των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, παρ' ότι έρευνα που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό τους, και την οποία κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό, προέβλεπε αύξηση κερδών για την ιδιωτική εκπαίδευση το αμέσως ερχόμενο διάστημα. Επιπλέον, είναι κατατεθειμένο δημόσια και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το εύρημα ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που παρέμεινε αλώβητος από την κρίση.

Η εκτίμηση των σχολαρχών όταν επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Παιδεία ήταν ότι θα υπάρξει φυγή από τα ιδιωτικά σχολεία 20.000 μαθητών, ενώ θα γίνουν περίπου 5.000 απολύσεις. Παρ' ότι ο ΦΠΑ έπεσε στο 13%, η εκτίμηση δεν άλλαξε. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χ. Κυραϊλίδης δήλωσε ότι «για εμάς δεν αλλάζει κάτι. Την ίδια αδυναμία που είχαν οι γονείς να πληρώσουν το 23%, την ίδια αδυναμία εξακολουθούν να έχουν και στο 13%».

Το ερώτημα είναι: αφού οι γονείς έχουν τέτοια αδυναμία, γιατί οι σχολάρχες που ωφελήθηκαν τα μάλα όλα αυτά τα χρόνια δεν αποφασίζουν να διαθέσουν ένα μέρος των κερδών τους απορροφώντας οι ίδιοι αυτόν τον φόρο; Το χρωστάνε, άλλωστε, στους γονείς, που με τη σειρά τους απορρόφησαν (και μάλιστα αδιαμαρτύρητα) τις εκπτώσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τις οποίες αντικειμενικά προκάλεσε το «απελευθερωμένο», από τα Μνημόνια, καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL