Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ / Ένα στα δύο παιδιά δεν ξέρει αν θα φάει αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ / Ένα στα δύο παιδιά δεν ξέρει αν θα φάει αύριο

Αν κάποτε το κολατσιό βρισκόταν στην τσάντα κάθε μαθητή, σήμερα τουλάχιστον τα μισά παιδιά της τάξης έχουν να περάσουν όλη τη μέρα στο σχολείο νηστικά. Το φαινόμενο, που παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, ανέδειξε με στοιχεία που συνέλεξε από το περσινό επισιτιστικό πρόγραμμα "Διατροφή" το Ινστιτούτο Prolepsis. Πάνω από 2.000 σχολεία και 250.000 μαθητές έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα ενίσχυσης, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις πιο φτωχικές γειτονιές, όμως οι πόροι, όπως υπογραμμίζεται, δεν επαρκούν ώστε να καλύψει σε πληρότητα τις ανάγκες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος τόνισε ότι "η διατροφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη σημερινή περίοδο", ενώ παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, που τόνισε ότι "μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα και να διασφαλιστεί το αγαθό της διατροφής όλων που διαμένουν στη χώρα αλλά και όσων προσέρχονται σε αυτή".

Μαθητές χωρίς ρεύμα για πάνω μία βδομάδα

«Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, με ένα στα έξι παιδιά να αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας» τόνισε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος πέρσι, προκύπτει ότι το 53% των παιδιών που συμμετείχαν αγωνιούσε αν θα έτρωγε την επόμενη μέρα, ενώ το 21% αντιμετώπιζε άμεσα πρόβλημα, δηλαδή πεινούσε. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος, ενώ το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, οι οποίες επίσης αγγίζουν το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» εξήγησε η κ. Λινού.

Πιο συχνές οι απουσίες για τους φτωχούς μαθητές

Οι επιπτώσεις, πέρα από την πείνα, επεκτείνονται και σε άλλα επίπεδα. Όπως ανέφερε η κ. Λινού, διευθύντρια επίσης επίσης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής, τα παιδιά που πεινάνε απουσιάζουν συχνότερα από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ στο 18% φτάνει το ποσοστό των μαθητών που δεν πηγαίνουν σχολείο και προέρχονται από επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι του 8% που αντιστοιχεί στα παιδιά που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Το Ινστιτούτο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ξεκίνησε να μοιράζει γεύματα το 2012. Από τότε μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γευμάτων έχει ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια και έχει ενισχύσει συνολικά 450 σχολεία και 75.000 μαθητές. Φέτος έχουν εξασφαλιστεί πόροι για 100 σχολεία και 7.500 μαθητές. Η Αθ. Λινού κάλεσε σε συστράτευση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να μην είναι "κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL