Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Εκλογές χωρίς κηδεμόνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές χωρίς κηδεμόνες

Της ΠΙΚΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Ακόμα και στις μαθητικές εκλογές για την ανάδειξη πενταμελών και δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στα σχολεία, υποψήφιοι μπορεί να είναι όλοι οι μαθητές, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η πολιτεία αναγνωρίζει στους μαθητές το δικαίωμα να ασκηθούν στη δημοκρατία καλλιεργώντας τις ικανότητες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στη συνέχεια του άρχειν και άρχεσθαι -προαπαιτούμενα και τα δύο για την ιδιότητα του πολίτη.

Αλλά αυτό που αναγνωρίζεται ως δικαίωμα για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου έρχεται να καταργηθεί για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πανεπιστημιακοί κρίθηκαν από την τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. «ανώριμοι» για την άσκηση ενός δικαιώματος που έχουν οι αυριανοί φοιτητές τους και τοποθετήθηκε επί της κεφαλής τους ένα επιτροπάτο, το οποίο ονομάστηκε συμβούλιο ιδρύματος, για να ασκεί την επιμέλεια.

Βάσει του αρχικού σχεδίου, το συμβούλιο αυτό θα διόριζε όποιον πρύτανη ή κοσμήτορα του έκανε κέφι, αλλά κατόπιν αντιδράσεων των «ανώριμων» πανεπιστημιακών, τις οποίες υποστήριξε ο εξίσου «ανώριμος» ΣΥΡΙΖΑ, η επαΐουσα, τότε υπουργός Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, υποχώρησε και εισηγήθηκε την ψήφιση μίας demi season κατάστασης, όπου τα νεφελωδώς αναδεικνυόμενα μέλη των συμβουλίων θα είχαν, μεταξύ άλλων, και την αρμοδιότητα να δίνουν χρίσμα... υποψηφιότητας. Δηλαδή να διαλέγουν μεταξύ των ενδιαφερομένων για τα αξιώματα του πρύτανη ή του κοσμήτορα τους τρεις πιο «κατάλληλους» για να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή από το εκλεκτορικό σώμα των πανεπιστημιακών.

Το χρίσμα υποψηφίου παρεχωρείτο μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων, όπου οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονταν, ένας ένας χωριστά, ενώπιον των μελών του συμβουλίου, εξέθεταν τους λόγους που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι και, αφού απαντούσαν στις ερωτήσεις των «πεφωτισμένων», ανέμεναν στο ακουστικό τους για να πληροφορηθούν αν πέρασαν τις εξετάσεις καταλληλότητας ή κόπηκαν. Οι «κομμένοι» ήταν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα πανεπιστημιακοί οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο που αρχικά ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και στη συνέχεια «διόρθωσε» η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Με την πεφωτισμένη, λοιπόν, καθοδήγηση των κηδεμόνων τους, το «ανώριμο» εκλεκτορικό σώμα των πανεπιστημιακών ανέδειξε σε διάφορα πανεπιστήμια, διά ηλεκτρονικής ψήφου, έναν από τους εκλεκτούς υποψηφίους των συμβουλίων ιδρυμάτων.

Οι λόγοι αυτής της ειδικής μεταχείρισης των πανεπιστημιακών, εξηγήθηκαν αναλυτικά και πειστικά, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Ο μεν «κακός» και «ανώριμος» ΣΥΡΙΖΑ έγινε, δυο φορές, με την ψήφο του ελληνικού λαού κυβέρνηση, οι δε υπουργοί Παιδείας (Α. Διαμαντοπούλου και Κ. Αρβανιτόπουλος) που έφεραν στη Βουλή τα συγκεκριμένα νομοσχέδια για τα πανεπιστήμια, απέτυχαν αμφότεροι να εκλεγούν βουλευτές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως οφείλει, θέτει τέλος σ' αυτή την εξευτελιστική, αντιδημοκρατική και προσβλητική μεταχείριση της πανεπιστημιακής κοινότητας καταργώντας με ΠΝΠ την αρμοδιότητα της επιλογής υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων από τα συμβούλια ιδρυμάτων. Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, η αρμοδιότητα αυτή αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ΠΝΠ προκρίθηκε ως μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η θητεία των πρυτανικών αρχών σε πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν υπάρχει χρόνος συνολικής αντιμετώπισης της ανωμαλίας που έχει προκληθεί με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τα συμβούλια των ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων, δήλωσε ο Ν. Φίλης, προκαλώντας -όπως ήταν αναμενόμενο- την αντίδραση εκείνων που είτε σχεδίασαν είτε υπηρέτησαν αυτή τη διαστρέβλωση δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γ. Σηφάκης, προσεβλήθη τόσο πολύ από τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, που υπέβαλε την παραίτησή του από ένα αξίωμα, το οποίο -κατά τα λεγόμενά του- «δεν επεδίωξε, αλλά αποδέχτηκε, ανταποκρινόμενος σε παρακλήσεις του πρυτάνεως, πολλών καθηγητών του ΑΕΙ και ερευνητών του ΙΤΕ».

Ο κ. Σηφάκης διαμαρτύρεται επειδή ο υπουργός Παιδείας υποτιμά τον ρόλο και το έργο των συμβουλίων, αλλά αυτό που τελικά τον καίει είναι η κυβερνητική απόφαση για ελεύθερες εκλογές, χωρίς χρίσματα και δαχτυλίδια. Δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν και τον κύριο Μπερτσιμά, πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του, ενώ σήμερα θα υπάρξει και έκτακτη συνάντηση των προέδρων των συμβουλίων και των αναπληρωτών τους, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

Θα παραιτηθούν μαζικά ή δεν θα παραιτηθούν; Κι αν παραιτηθούν -ωιμέ κι αλίμονο- ποιος θα μας σώσει από... τον Φίλη, ρώτησε γελώντας «ανώριμος» φίλος πανεπιστημιακός, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος επειδή θα αποκτήσει και πάλι το δικαίωμα που ασκούν ήδη οι μαθητές - αυριανοί φοιτητές του. Να εκλέγει χωρίς κηδεμονίες τον πρύτανη που θέλει και, αν θέλει, να είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL