Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Ν. ΦΙΛΗΣ: / Ν. Φίλης: Προτεραιότητα η πλήρης ανάπτυξη του δημόσιου σχολείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - Ν. ΦΙΛΗΣ: / Ν. Φίλης: Προτεραιότητα η πλήρης ανάπτυξη του δημόσιου σχολείου

Τη δέσμευση ότι θα δώσει μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας του σχολείου, ενώ παράλληλα θα οργανώσει έναν μεγάλο εθνικό - κοινωνικό διάλογο για την ανάταξη της δημόσιας εκπαίδευσης, ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Όπως τόνισε ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, σε μια ζεστή τελετή που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, "το πρώτο μέλημά μας είναι η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς τα προβλήματα που, κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια, συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου. Όμως, παράλληλα θα αναζητηθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεταρρυθμιστικό όραμα και το σχολείο να αποκτήσει και πάλι την κεντρική του θέση στον δημόσιο βίο".

Ο νέος υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την παιδεία εθνική και κοινωνική προτεραιότητα, καθώς η κοινωνία χρειάζεται όλη την εξυπνάδα των αγοριών και των κοριτσιών, όλη τη δύναμη και τον αυθορμητισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ένα ευρέως αποδεκτό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με προοπτική και με την αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών εμπειριών, προκειμένου να αξιοποιηθεί το συγκριτικό εθνικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης. Ένα πλεονέκτημα που επισημειώνουν μέσα στην απελπισία της κρίσης δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα αναζητηθούν δυνατότητες ώστε, έστω και συμβολικά στην αρχή, να εκφραστεί το δημόσιο ενδιαφέρον για τη δημόσια εκπαίδευση, για την εκπαίδευση ως κοινό καλό. Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας είναι το σχολείο να γίνει χώρος αλληλεγγύης και καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας και κάλεσε να εξαπλωθούν οι πρωτοβουλίες του κράτους, της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων για να μην εξαπλωθούν μέσα στη σχολική αίθουσα δραματικά φαινόμενα, όπως είναι η παιδική ασιτία. Κατά προτεραιότητα θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο της σχολικής διαρροής.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης τα σχολεία κατόρθωσαν να κρατήσουν τη συνοχή της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι αν (η κοινωνία) δεν αλώθηκε από τη Χρυσή Αυγή, αυτό το οφείλουμε στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους και ευχαρίστησε. Τον κεντρικό ρόλο της έρευνας στην προσπάθεια για αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, δηλώνοντας ότι σύντομα θα παραδώσει συγκεκριμένο σχέδιο για να πάψει η έρευνα να είναι ο φτωχός συγγενής. Θα μας κρίνετε για το έργο μας, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου υπογράμμισε ότι σε αυτό το υπουργείο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Η Φρ. Κιάου τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες, «τελικά πετύχαμε την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», δηλώνοντας ότι "το πρόβλημα των κενών στην εκπαίδευση είναι γνωστό και μακροχρόνιο και κάποια στιγμή πρέπει να λήξει".

Ο νέος υπουργός Παιδείας δέχτηκε και ανταπέδωσε με θέρμη τις ευχές του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL