Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ευρωπαϊκή δικαίωση του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο υπουργών Παιδείας / Ισότιμοι εταίροι στη διακυβέρνηση των πανεπιστημίων οι φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή δικαίωση του υπουργείου Παιδείας στη Σύνοδο υπουργών Παιδείας / Ισότιμοι εταίροι στη διακυβέρνηση των πανεπιστημίων οι φοιτητές

«Ισότιμοι εταίροι» στη διακυβέρνηση των πανεπιστημίων και όχι «θρασίμια» ή «ταραχοποιοί», όπως τους αποκαλεί το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων, αναγορεύονται οι φοιτητές από τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας των 47 χωρών που μετέχουν στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, η Σύνοδος των υπουργών Παιδείας που συνήλθε την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Ερεβάν της Αρμενίας, παράλληλα με το διαρκές Πολιτικό Φόρουμ, το οποίο ανά τριετία αναθεωρεί τη Συνθήκη της Μπολόνια, αποφάσισε ότι: «Θα υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε φοιτητές και εργαζόμενους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και στη διασφάλιση της εκπροσώπησής τους, ως ισότιμων εταίρων στη διακυβέρνηση των αυτόνομων θεσμών της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Εύγλωττη απάντηση στους ιδεοληπτικούς

Η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που θεσμοθετεί τη συμμετοχή των φοιτητών και των εργαζομένων τόσο στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου όσο και στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης. Ταυτόχρονα αποστομώνει όλους εκείνους τους «πρόθυμους» να συμβιβαστούν και να υποταχθούν στις επιταγές του μνημονιακού μπλοκ, που εμφανίζουν τη συμμετοχή των φοιτητών και των εργαζομένων κάτι ως την παρουσία του σατανά στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, μιλάει για «εύγλωττη απάντηση» σε «εκείνους που επιμένουν στη φοβική και ιδεοληπτική αντίληψη ότι οι φοιτητές -που είναι το πιο ζωντανό κομμάτι των πανεπιστημίων- πρέπει να αποκλείονται από τις διαδικασίες εκλογής διοικήσεων σε αυτά.

Με την απόφαση του Ερεβάν, δικαιώνεται και ευθυγραμμίζεται πλήρως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει στον νέο νόμο την ψήφο των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων στη διαδικασία εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων και οργάνων διοίκησης των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η αντιπροσωπεία

Στη Σύνοδο, εκ μέρους του υπουργού (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε Σύνοδο των υπουργών Παιδείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), παρέστη η Κ. Κούβελα, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν η Α. Μοροπούλου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων, ο αναπληρωτής πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Παπλωματάς, καθώς και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, ομότιμος καθηγητής Θ. Ξανθόπουλος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία πέτυχε να γίνει ομόφωνα δεκτό στο ανακοινωθέν του Πολιτικού Φόρουμ, η ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, με φορέα βέβαια αναγνώρισής τους τα εθνικά συστήματα και την καταχώρισή τους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ζήτημα που εξετάζει και θα ρυθμίσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας.

Αβάσιμα τα περί Grexit των ελληνικών πανεπιστημίων

Στο μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει για μια ακόμη φορά ότι:

* Τα περί Grexit των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι εντελώς αβάσιμα.

* Τα προγράμματα Erasmus και ό,τι αφορά την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων ουδόλως μεταβάλλονται.

* Καμία μεταβολή δεν υπάρχει ως προς τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL