Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Αυταρχικές μεθοδεύσεις των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, για να εκλεγούν πρυτάνεις της αρεσκείας τους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυταρχικές μεθοδεύσεις των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, για να εκλεγούν πρυτάνεις της αρεσκείας τους"

Τις απροκάλυπτα αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των Συμβουλίων Ιδρυμάτων προκειμένου να αποκλειστούν υποψήφιοι της Αριστεράς και να εκλεγούν πρυτάνεις της αρεσκείας τους, αποκάλυψαν σε συνέντευξη Τύπου, ορισμένοι από τους κομμένους υποψηφίους. Πρόκειται για τους Γεράσιμο Σπαθή από το ΕΜΠ, Βασίλη Αναστασόπουλο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Σπύρο Γεωργάτο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Βύρωνα Κοτζαμάνη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο μαύρο κατάλογο των αποκεφαλισθέντων πρέπει να προστεθούν και οι Γιάννης Παντής από το ΑΠΘ, η Ελένη Καραμαλέγκου από το ΕΚΠΑ και η Τώνια Μοροπούλου από το ΕΜΠ. Όλοι αποκλείστηκαν από τους σύγχρονους κυβερνητικούς επιτρόπους των ιδρυμάτων λόγω της διαφορετικής φωνής τους και της στάσης τους έναντι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, τόνισε ο Γ.Σπαθής, είχαν μέσα από τις πρυτανικές εκλογές την ευκαιρία  να δείξουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα ότι δεν λειτουργούν ως κυβερνητικοί εντεταλμένοι και δεν παραβιάζουν βασικές δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν εάν δέχονταν να μην εφαρμόσουν τη διαδικασία προεπιλογής υποψηφίων και επομένως νόθευσης της βούλησης του εκλεκτορικού σώματος. Υπήρχαν τρόποι για να γίνει αυτό. Όμως το αρνήθηκαν, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους ρόλο που είναι η χειραγώγηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών. Άλλωστε, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι θεματοφύλακες του νόμου, είχαν διαφορετικά μέτρα και σταθμά κατά περίπτωση. Αλλού επέμεναν να προκρίνουν μόνο τρεις υποψηφίους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. Πάτρα «κατέβηκαν» στους δύο.

Αυτό που περιμένουμε  από την επικείμενη πολιτική ανατροπή, κατέληξε ο Γ.Σπαθής, είναι η κατάργηση του νόμου 4009, η άμεση κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και η ακύρωση αυτών των πρυτανικών εκλογών-παρωδία.

Ο Βασίλης Αναστασόπουλος, απερχόμενος αντιπρύτανης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αδυνατώντας να υλοποιήσει το σχέδιο της για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο επιχειρεί, μέσω των Σ.Ι. και των «εκλεκτών» τους πρυτάνεων , να σιγήσει τη φωνή των Πανεπιστημίων, κόβοντας όσους διαφωνούν. Βρισκόμαστε, είπε ο Β.Αναστασόπουλος σε μια μετεμφυλιακή κατάσταση, όπου όσοι δεν συμφωνούν «μαζί μας», πυροβολούνται.

Ο Σπύρος Γεωργάτος,  μεταφέροντας την εμπειρία του από τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μίλησε για ένα νομιμοποιημένο bulling που καταστρατηγεί την όποια έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας και δημοκρατίας. Όπως είπε ο Σπ.Γεωργάτος, μετά από 15ετή θητεία σε ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης  και μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκα να απαντήσω ήταν «εάν έχουν καμιά δουλειά τα κόμματα στο Πανεπιστήμιο», «αν θα καλέσω την αστυνομία στην περίπτωση που οι φοιτητές διακόψουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου», «αν είμαι κατά του ισχύοντος νόμου» και «πώς συμβιβάζεται η συνδικαλιστική μου δραστηριότητα με την υποψηφιότητά μου για πρύτανης». Αυτή η πρακτική είναι καθαρή, ωμή, απροκάλυπτη βία που είχε ως σκοπό να αποσπάσει μια «δήλωση μετάνοιας». Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος εφευρέθηκαν υποτίθεται για να προστατεύσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που την απειλούσαν οι … έξαλλοι φοιτητές και … η κηδεμονία της Αριστεράς.

Από την πλευρά του, ο Βύρωνας Κοτζαμάνης κατήγγειλε το Σ.Ι. για «στήσιμο» των εκλογών σε αγαστή συνεργασία με τον «εκλεκτό» του υποψήφιο. Όπως τόνισε, η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας δεν είναι υπόθεση που αφορά την αριστερά ή την δεξιά, ούτε μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι υπόθεση που αφορά όλη την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL