Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Ομοβροντία αντιδράσεων στην πρωτοφανή παραπομπή Πελεγρίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομοβροντία αντιδράσεων στην πρωτοφανή παραπομπή Πελεγρίνη

Κορυφώνεται το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια και κυρίως στο ΕΚΠΑ, καθώς χθες επιδόθηκαν σε 570 διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα ή αργία. Τόσο η πράξη αυτή όσο και η δίωξη του πρύτανη του ιδρύματος, Θ. Πελεγρίνη, αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο Κ. Αρβανιτόπουλος είναι η παραίτησή του.

Η πρωτοφανής στα χρονικά παραπομπή του Θ. Πελεγρίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καταδίκασε την παραπομπή (ρεπορτάζ σελ. 2), ενώ ο Π. Σκουρλέτης με δήλωσή του, τόνισε: "Ο κύριος Αβρανιτόπουλος δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά ο πυρήνας του προβλήματος".

Κύριε υπουργέ, τορπιλίζετε τον διάλογο

Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, διά των εκπροσώπων της ζητεί ανάκληση της παραπομπής του πρύτανη. Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας. Μετά τη συνάντηση, ο προεδρεύων πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, δήλωσε ότι «ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η καταλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία».

Οξύτερος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Σ. Ευσταθόπουλος, που έθεσε στον Κ. Αρβανιτόπουλο το εξής ερώτημα: «Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω πώς περιμένετε να βρείτε λύσεις και νʼ ανοίξετε τα πανεπιστήμια με τέτοιες ενέργειες. Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί να επιμείνετε στον διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Έχετε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;».

Για έσχατη κυβερνητική εκτροπή κάνει λόγο η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων και εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη δίωξη του πρύτανη, τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του Θ. Πελεγρίνη πλήττεται όλο το ΕΚΠΑ αλλά και το δημόσιο ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο. Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών δηλώνει τη στήριξή της στον πρύτανη και απαιτεί την άμεση παραίτηση του Κ. Αρβανιτόπουλου. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει ακραίο αυταρχισμό τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «δεν συνομιλεί» με τους απεργούς του ΕΚΠΑ.

Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ, φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και τις συγκλήτους και τις πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστημίων της χώρας να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη δίωξη, που είναι κόλαφος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, και παράλληλα να εκφράσουν την πλήρη και αμέριστη αλληλεγγύη τους στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κλειστό με ευθύνη της κυβέρνησης

Χουντικής εμπνεύσεως κίνηση χαρακτηρίζει τη δίωξη του Θ. Πελεγρίνη η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΕΚΠΑ. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή του υπουργού, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους απεργούς των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταδεικνύει τον προσχηματικό χαρακτήρα που ο ίδιος προσδίδει σε κάθε τέτοια διαδικασία. Μετά την πειθαρχική δίωξη των απεργών, σήμερα διώκει και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, επισημαίνουν οι μαχόμενοι απεργοί και τονίζουν ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, που αποφασίζεται από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις με συντριπτική πλειοψηφία, δεν κατευθύνεται ούτε από τη Σύγκλητο, ούτε από τον πρύτανη. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Να επιτρέψουν όλοι στις θέσεις τους

Με δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης στο Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τ. Βεζιρτζόγλου, Γ. Πετρόπουλος και Ζ. Τριγάζης, μιλούν για πρωτοφανή και αδιανόητη, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, ενέργεια. Οι τρεις συνδικαλιστές καλούν την πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας και να σταματήσει τώρα τον αυταρχικό κατήφορο. Μοναδική εφικτή λύση άρσης του αδιεξόδου είναι η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Από την πλευρά του, και το Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «η παραπομπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου πρύτανη δημιουργεί κλίμα σκιερό για τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από τον πρύτανη και τους εργαζόμενους για την άρση των αδικιών και την επαναλειτουργία του πανεπιστημίου».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Δ.Σ. όχι μόνο δεν αναφέρει λέξη για την επίδοση των πράξεων διαθεσιμότητας και αργίας, αλλά παίρνει θέση υπέρ της απεργοσπασίας, διατηρώντας ελπίδες ότι ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα υλοποιήσει τις προτάσεις που έκανε στο ΕΚΠΑ για να σπάσει την απεργία. Πάντως, το Δ.Σ. του συλλόγου θεωρεί ότι «η μόνη εγγύηση επαναλειτουργίας του ιδρύματος παρέχεται από τον ίδιο το θεσμό του πρύτανη».

Εντελώς εκτός κλίματος εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ που με ανακοίνωσή του κάνει κριτική αφ' υψηλού, μοιράζοντας ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και καλώντας τους πάντες να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Σήμερα η Σύγκλητος

Στο μεταξύ, σήμερα συνέρχεται η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ η οποία αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξή της στον πρύτανη του ιδρύματος, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλει οριστικώς και αμετακλήτως την παραίτησή της. Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Συγκλήτου έχουν ήδη θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη, όταν ο Κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε για πρώτη φορά να γίνουν μαθήματα υπό την εποπτεία των ΜΑΤ.

Το κλίμα πόλωσης για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο υπουργός Παιδείας φορτίζεται ακόμη περισσότερο, μετά την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας και αργίας. Όπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο υπουργός Παιδείας σύρθηκε σε έναν διάλογο που δεν τον εννοούσε, με μόνο στόχο να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια. Μετά την ενέργεια αυτή, ο Κ. Αρβανιτόπουλος είναι πλήρως εκτεθειμένος, ενώ φαίνεται καθαρά η αφερεγγυότητα και η αναξιοπιστία του, καθώς από τη μία πλευρά έταζε «λύσεις» και από την άλλη προχωρούσε ακάθεκτος στην υλοποίηση του καταστροφικού του έργου. Τέλος, η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες των σχολών του ΕΜΠ κάλεσαν την πολυτεχνειακή κοινότητα να συμβάλει άμεσα στο άνοιγμα και στη λειτουργία του ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL