Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Διπλή καταστροφή η διαθεσιμότητα»

Δυο ερωτήματα προκύπτουν για το μέλλον, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το ένα αφορά την λειτουργικότητα των πανεπιστήμιων και το άλλο την επιβίωση...

Δυο ερωτήματα προκύπτουν για το μέλλον, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας. Το ένα αφορά την λειτουργικότητα των πανεπιστήμιων και το άλλο την επιβίωση εκατοντάδων εργαζομένων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μας μίλησαν για το αύριο που ξημερώνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά και στις ζωές τους. Ένα αύριο διαφορετικό από το παρελθόν, όχι όμως προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο. Τα πανεπιστήμια υποστελεχώνονται σε σημείο που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ οικογένειες και άνθρωποι που στηρίζονταν σ' ένα μεροκάματο μένουν ξεκρέμαστοι.

Tριανταφυλλιά Ντανάκα, 54 ετών, 29 χρόνια υπηρεσία ως διοικητ. υπάλληλος

«Δεν έχω οικογένεια, είμαι από τις… καλές περιπτώσεις», μας είπε και κοίταξε δίπλα της, σε μία από τις πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει αυτές τις 11 βδομάδες της απεργίας, τους συναδέλφους της. «Πολλοί έχουν παιδιά. Το μοναδικό τους εισόδημα έρχεται απ' αυτή τη δουλειά». Στα 29 χρόνια που δούλευε στις βιβλιοθήκες της Νομικής, υπήρχαν δυσκολίες, υπήρχαν προβλήματα, αλλά τουλάχιστον η δουλειά έβγαινε αξιοπρεπώς. Με τα νέα δεδομένα, οι βιβλιοθηκονόμοι αποδεκατίζονται. «Για 11 βιβλιοθήκες θα μείνουν 3 άτομα. Ποιος θα πρωτοκάνει τι;», αναρωτιέται η Τ. Ντανάκα.

Δεδομένου ότι οδεύουμε προς την οριστική κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η προσέλευση των μαθητών που δεν μπορούν να τ' αγοράσουν στις βιβλιοθήκες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στα 54 της βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται. Παρότι ήταν 2 χρόνια μακριά από τη μειωμένη σύνταξη και 5 από την κανονική, επέλεξε να μην υποβάλει τα στοιχεία της, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αργία. Παρά τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς από την κυβέρνηση, ο αγώνας δεν σταματά εδώ. «Με όπλο μας την αλληλεγγύη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Κωνσταντίνος Μπάσιος, 50 ετών, 19 χρόνια υπηρεσία ως διοικητ. υπάλληλος

Το εργαστήριο πολιτικής επικοινωνίας του ΕΚΠΑ θα μείνει «ορφανό». Ο μοναδικός διοικητικός που το λειτουργούσε τέθηκε σε καθεστώς αργίας, αφού ήταν ένας από τους 278 που δεν υπέβαλαν τα στοιχεία τους. Πρόβλεψη από το κράτος δεν υπάρχει. Ένας άνθρωπος στα 50 του μένει ξαφνικά άνεργος «και πιθανότατα με αμαυρωμένο υπηρεσιακό φάκελο», ενώ το εργαστήριο, χωρίς προσωπικό, εκ των πραγμάτων κλείνει. «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι πως το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν πλήττει μονάχα τους εργαζόμενους, αλλά και τα πανεπιστήμια. Κυρίως τα πανεπιστήμια. Η εκπαίδευση θ' αλλάξει δραματικά», υπογραμμίζει ο Κ. Μπάσιος. Το έργο του εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας, παρά τις ελλείψεις, είναι πολύτιμο. «Διατηρείται αρχείο με την προεκλογική κίνηση όλων των κομμάτων από το '74 κι έπειτα». Κι όμως αυτό το εργαστήριο κινδυνεύει να μείνει ανενεργό.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις