Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρίς Γραμματείες το Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΠΑ είναι τουλάχιστον 1.917 υπάλληλοι. Υπηρετούν 1.316. Απομακρύνονται 498.Μετά τη διαθεσιμότητα, μόλις 818 υπάλληλοι καλούνται να στηρίξουν Γραμματειακά, διοικητικά, διαχειριστικά, λογιστικά και υπολογιστικά...

Ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΠΑ είναι τουλάχιστον 1.917 υπάλληλοι. Υπηρετούν 1.316. Απομακρύνονται 498.

Μετά τη διαθεσιμότητα, μόλις 818 υπάλληλοι καλούνται να στηρίξουν Γραμματειακά, διοικητικά, διαχειριστικά, λογιστικά και υπολογιστικά:

- 65.682 ενεργούς φοιτητές και 1.974 μέλη ΔΕΠ.

- Τις κεντρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

- 40 Γραμματείες Σχολών και Τμημάτων με τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα.

- 8 μεγάλες κεντρικές βιβλιοθήκες και 32 σπουδαστήρια.

- 66 κλινικές μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

- 174 εργαστήρια, 18 μουσεία και τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κ.τ.λ.) των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

- Τη φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση 480 κτηρίων συνολικού εμβαδού 870.000 m2 και την πυροπροστασία 1.400.000 m2 στην Πανεπιστημιούπολη και τον Βοτανικό Κήπο.

 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

- Δεν θα υπάρχει φύλαξη. Πλήρης κατάργηση των θέσεων φυλάκων.

- Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες θα μειώσουν ή θα διακόψουν πολλές υπηρεσίες. Απομακρύνονται 50 βιβλιοθηκονόμοι.

- Αδυναμία παροχής διοικητικής υποστήριξης στους φοιτητές και στα μέλη ΔΕΠ. Ορισμένες Γραμματείες στερούνται το σύνολο των υπαλλήλων τους.

Χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ υπάλληλο έχουν μείνει οι Γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Η πρώτη εξυπηρετεί 2.051 προπτυχιακούς φοιτητές, 760 μεταπτυχιακούς και 240 διδάκτορες. Η δεύτερη εξυπηρετεί 1.862 προπτυχιακούς, 309 μεταπτυχιακούς και 130 υποψήφιους διδάκτορες.

Με ΕΝΑΝ υπάλληλο θα βρεθούν οι Γραμματείες των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Φαρμακευτικής. Η Γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας εξυπηρετεί 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες.

Αποδεκατισμένες (με μείον 5 και πάνω εργαζόμενους) είναι οι Γραμματείες των Τμημάτων Ιατρικής, Νομικής και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Η Γραμματεία της Ιατρικής εξυπηρετεί 2.918 προπτυχιακούς, 1.779 μεταπτυχιακούς και 10.463 υποψήφιους διδάκτορες. Από τη Γραμματεία της Νομικής απομακρύνονται οι 13 από τους 17 υπαλλήλους.

Σε 11 Γραμματείες Τμημάτων, δεν θα υπάρχει:

 

Σε 3 το 20-25% του προσωπικού,

σε 1 το 33%

σε 2 το 39%

σε 1 το 43%

σε 1 το 60%

σε 2 το 67%

σε 1 το 75%.

 

Απολύτως δυσλειτουργικές θα είναι οι Γραμματείες στις οποίες οι προϊστάμενοι είτε βρίσκονται σε αργία είτε αναγκάστηκαν να καταθέσουν εσπευσμένα αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στις Γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

- Σοβαρότατα προβλήματα στην έκδοση αποτελεσμάτων, πτυχίων και πιστοποιητικών. Η μηχανογράφηση βρίσκεται με το 40% των εργαζόμενων σ' αυτήν σε διαθεσιμότητα. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει η διαδικτυακή και υπολογιστική στήριξη των υπηρεσιών.

- Κίνδυνος κατάρρευσης των πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων. Στον αέρα είναι η υποστήριξη της διοικητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας εργαστηρίων και κλινικών. Οι κλινικές εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ, οι οποίοι θα επηρεαστούν άμεσα από την αδυναμία λειτουργίας τους.

- Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση διοικητικών πράξεων.

- Η φοιτητική μέριμνα θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

-Αδυναμία συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και δίκτυα (π.χ. Erasmus, Leonardo, Comenius, Jean Monet κ.ά.).

- Αδυναμία εκπλήρωσης διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών και διμερών συμφωνιών με δεκάδες ομοταγή πανεπιστήμια παγκοσμίως.

- Αδυναμία διοργάνωσης επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

- Αδυναμία ολοκλήρωσης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Καθίζηση των εσόδων του ΕΚΠΑ, αφού πολλά ερευνητικά προγράμματα που περνούν μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας θα χάσουν τις χρηματοδοτήσεις τους.

 

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προκύπτουν υπολογίζοντας τους εργαζόμενους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις